24 Οκτ 2008

Γη και ύδωρ στους τραπεζίτες


Ε, λοιπόν εγώ δεν μπορώ ακόμα να το χωνέψω οτι δίνουμε 28 δις ευρώ στους τραπεζίτες «εν λευκό» για να συνεχίζουν να μας πίνουν το αίμα.

Καταλαβαίνω απόλυτα την πρεμούρα των κυβερνήσεων να μην καταρρεύσει το πιστωτικό σύστημα και τις ενέσεις ρευστότητας που γίνονται για την τόνωση της αγοράς χρήματος. Πράγματι, αν το σύστημα που σήμερα τριζοβολάει δείξει οτι δεν αντέχει και πάει να γίνει σκόνη και κουρνιαχτό σαν τους δίδυμους πύργους, οι πρώτοι που θα την πληρώσουν θα είναι όπως πάντα οι εργαζόμενοι και τότε οι κυβερνήσεις δε θα μπορούν να κάνουν τίποτα. Από εκείνο το σημείο όμως μέχρι το να δώσουμε εθελοντικά γη και ύδωρ στα λαμόγια που οδήγησαν σ αυτό το σημείο τα πράγματα είναι ακατανόητο.

Οι τράπεζες σήμερα ασφυκτιούν διότι είναι πολύ δύσκολο να δανειστούν στην διατραπεζική αγορά. Τι σημαίνει αυτό σε απλά ελληνικά; Οτι οι καρχαρίες που έχουν ρευστότητα και δεν τραυματίστηκαν σοβαρά από την κρίση μύρισαν αίμα και είναι έτοιμοι στην πρώτη ευκαιρία να κατασπαράξουν τους ομοίους τους που ξέμειναν από ρευστό. Για να το κάνουν αυτό φθηνότερα και μια ώρα αρχύτερα κλείνουν και τις στρόφιγγες του δανεισμού ώστε η «ασφυξία» να επιφέρει σίγουρο και γρήγορο θάνατο στον «στόχο». Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι εν μέσω της παγκόσμιας κρίσης κάποιοι μεγαλοεπενδυτές με τεράστια ρευστότητα κατάφεραν να βγάλουν μερικά... δισεκατομμύρια σε δυο – τρεις εβδομάδες.

Δεν κατανοώ λοιπόν γιατί εμείς πρέπει να επιδοτήσουμε αυτό το παιχνίδι και μάλιστα χωρίς κανένα απολύτως όφελος από αυτή τη διαδικασία. Η σημερινή κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μετά τις επιθετικές πωλήσεις παικτών του εξωτερικού υπολείπεται κατά πολύ των 28 δις ευρώ με τα οποία θα τις στηρίξει το ελληνικό κράτος. Μπορεί λοιπόν με τα χρήματα αυτά να τις... εξαγοράσει!

Δεν γνωρίζω αν θα είναι καλή ιδέα ή όχι να γίνει δημόσιος υπάλληλος ο... Νανόπουλος, αλλά έτσι μάλλον τα χρήματα του ελληνικού λαού θα πιάσουν τόπο, κάτι θα πάρει ως αντίκρυσμα βρε αδελφέ και όχι μόνο το κλείσιμο εργοστασίων και τα λουκέτα σε επιχειρήσεις.

Τι κάνουν όμως οι ανεξέλεγκτοι έλληνες τραπεζίτες με την ευκαιρία που βρήκαν λόγο έλλειψης σοβαρού πολιτικού σχεδιασμού και πραγματικού ελέγχου από την πολιτεία; Τα παίρνουν από τον κρατικό κορβανά φτάνοντας το έλλειμμα σε δυσθεώρητα ύψη και από την άλλη όχι μόνο δεν μειώνουν τα επιτόκια αλλά τα αυξάνουν περισσότερο με αποτέλεσμα το στραγγαλισμό της αγοράς και των δανειοληπτών παρά το γεγονός οτι η ΕΚΤ ρίχνει το βασικό επιτόκιο χορηγήσεων υπό το φόβο της επερχόμενης ύφεσης. Όλα δικά τους και χωρίς κόστος!

Όταν (και αν) ξυπνήσουν οι έλληνες πολιτικοί και ασχοληθούν και με τίποτα άλλο πέρα από τον Ρουσόπουλο, τους «μοναχούς» με τις Πόρσε, τα εβδομαδιαία γκάλοπ και τις ανούσιες συζητήσεις για ακόμα πιο ανούσιες επιτροπές, τότε ίσως να δουν οτι το Βατοπαίδι είναι κατάθεση σε παγκάρι μπροστά στη διαρκή ληστεία του ελληνικού λαού από τις τράπεζες υπό την ανοχή αν όχι τη βοήθεια των ιδίων.