25 Νοε 2008

Φωτοβολταϊκό πάρκο σε... νεκροταφείο!


Άπαιχτοι οι Ισπανοί. Φανταστείτε να το έκαναν εδώ τι θα γινόταν από τις θεούσες και το παπαδαριό!..

Από το http://www.tvxs.gr/v603

Μια ισπανική πόλη επέλεξε ένα ασυνήθιστο μέρος για να εγκαταστήσει ένα ηλιακό πάρκο: το νεκροταφείο της περιοχής. 462 φωτοβολταϊκά στοιχεία τοποθετήθηκαν στο νεκροταφείο της Σάντα Κολόμα ντε Γκραμένετ και άρχισαν να λειτουργούν την περασμένη Τετάρτη, συνδεδεμένα με το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Το ηλιακό νεκροταφείο χρειάστηκε τρία χρόνια για να υλοποιηθεί και παρά το γεγονός ότι δεν είναι το πρώτο στην Ισπανία , είναι η πρώτη φορά που τα φωτοβολταϊκά στοιχεία τοποθετούνται πάνω στα μνήματα. Ωστόσο, τα φωτοβολταϊκά πάνελ, συνολικού κόστους 720.000 ευρώ, τοποθετήθηκαν πάνω στα μνήματα υπό μικρή γωνία ώστε να μην αλλοιώνουν την εικόνα του χώρου.

Ο λόγος που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη τοποθεσία είναι επειδή η συγκεκριμένη πόλη έχει 124.000 κατοίκους οι οποίοι ζουν σε μια έκταση 3.9 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Επομένως, οι ανεκμετάλλευτοι χώροι ήταν περιορισμένοι και έτσι κατέφυγαν σε αυτή τη λύση. Το ηλιακό νεκροταφείο παρέχει ενέργεια αρκετή για τις ανάγκες 60 νοικοκυριών το χρόνο και περιορίζει έτσι τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 62 τόνους.

Ο διευθυντής της εταιρείας Conste-Live Energy, που διαχειρίζεται την εγκατάσταση στο νεκροταφείο, Εστέβε Σερέτ, δηλώνει ότι «Ο καλύτερος φόρος τιμής που μπορεί κανείς να αποτίσει στους προγόνους του, σε όποια θρησκεία κι αν ανήκει, είναι να παράγει καθαρή ενέργεια για τις μελλοντικές γενιές».
Reblog this post [with Zemanta]