13 Μαρ 2009

Δεν την παλεύουμε…


Κάθε τραγωδία ανοίγει αυτόματα και ένα νέο γύρο μπουρδολογίας στα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και το internet. Ως χώρα των άκρων που είμαστε, πιάνει ο καθένας από μια κορφή και αρχίζουμε να ρητορεύουμε μετά μανίας με αστεία επιχειρήματα, χωρίς να ακούμε τι λέει ο απέναντι, μα κυρίως χωρίς να έχουμε ουδεμία γνώση επί του αντικειμένου. Είναι αλήθεια ότι μας αρέσουν οι λεκτικές κόντρες εδώ και πολλούς αιώνες, αν δεχτούμε το έωλο αξίωμα ότι είμαστε οι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων. Άλλο όμως η μαιευτική του Σωκράτη και άλλο η τσιρίδα του Γεωργιάδη…

Με τον τραγικό θάνατο της κοπελίτσας που εργαζόταν στο κατάστημα της «Γερμανός» στο Βύρωνα, ξέφυγαν και πάλι από κάθε ανεκτό επίπεδο οι ρητορείες. Τα ιδεοληπτικά επιχειρήματα, δε, που έχουν ακουστεί, θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα.

Βγήκαν οι κάθε λογής Ελληνάρες και ζήτησαν πογκρόμ κατά των Αλβανών γιατί είναι όλοι κλέφτες και δολοφόνοι, των Αφγανών γιατί οι γυναίκες τους φοράνε μπούργκα, των Βούλγαρων γιατί είναι απατεώνες, των Ουκρανών γιατί έχουν ρίξει την ποιότητα στις εξαγωγές στριπτιτζούδων και των μαύρων -όλων- γιατί δεν παίζουν καλά τα cd που πουλάνε. Ζητούν επίσης τον εξοστρακισμό των ομοφυλόφιλων ώστε να μείνουν μόνο οι σκίνχεντς στα γκέι-μπαρ. Το έλυσαν έτσι το πρόβλημα οι μυαλοφυγόδικοι χρωμοφοβικοί. Χωρίς μετανάστες τέρμα το έγκλημα και ας τα λένε αλλιώς τα στατιστικά της αστυνομίας.

Από την άλλη έχουμε τους περίεργους τύπους που θεωρούν ότι άπαντες οι μετανάστες θα είναι αγγελούδια στον παράδεισο κατά την μετά θάνατο ζωή και ότι όλοι όσοι οδηγούνται στο έγκλημα το κάνουν μόνο επειδή δεν έχουν τις ευκαιρίες που τους πρέπουν και μια ζωή όπως των υπολοίπων. Με την ίδια λογική βέβαια πρέπει να πάρουν τα κουμπούρια και να μπουκάρουν στα μαγαζιά τα τρία πέμπτα των ελλήνων, αλλά βέβαια οι έλληνες δεν είναι μετανάστες – ακόμα -. Για τα εγκλήματα φταίνε η κρίση, οι τράπεζες, το σύστημα, η «κακούργα η κενωνία» αλλά ποτέ ο κακούργος ο φονιάς!..

Κάπου εκεί κοντά έρχονται και οι άλλοι που λένε ότι είναι δραματικό που σκοτώθηκε η κοπέλα για 300 ευρώ. Δηλαδή για 3.000 ή για 30.000 θα ήταν λογικό ηλίθιοι; Όπως επίσης ότι ήταν κρίμα που σκοτώθηκε μια υπάλληλος των 700 ευρώ. Ενώ αν ήταν ο επιχειρηματίας ή ο διευθυντής τώρα θα ζητωκραυγάζαμε;

Ο μεγάλος ο χαμός έγινε όμως με τους οπαδούς του «dirty harry» και τους πολέμιούς του. Οι μεν που βλέπουν πολλές αμερικάνικες σειρές θέλουν τον αστυνομικό να ξέρει απέξω το manual του Colt των 45mm, να απαγγέλει τις ατάκες από όλα τα «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και βέβαια πρώτα να πυροβολεί και μετά να κόβει κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Οι δε άλλοι επιθυμούν τον αστυνομικό άοπλο με trendy στολή και πάντα πρόθυμο να βοηθήσει μια γριούλα να περάσει το δρόμο και να κυνηγά με σφυρίχτρα τους κακούς. Είναι εμφανής η Αγγλική κουλτούρα τους –γενικώς- αλλά προφανώς έχουν καιρό να ανέβουν κατά Λονδίνο μεριά, όπου πια είναι πιο πολλοί οι ένστολοι με αυτόματα στο δρόμο από τα μαύρα taxi.

Και εκεί που θέλεις να πεις για τη φωνή της λογικής και να μιλήσεις για «παν μέτρον άριστον» κτλ, βγαίνουν πενήντα κωλόπαιδα και σπάνε μαγαζιά μεσημεριάτικο στο Κολωνάκι ενώ η αστυνομία τους παρακολουθεί χωρίς να επεμβαίνει. Πάλι πρώτο θέμα στα κανάλια και νέος γύρος μπουρδολογίας: Να εκτελούμε προληπτικά κάθε μη κουστουμαρισμένο 17άρη που πλησιάζει σε βιτρίνα ή να «αφήσουμε τα παιδιά να βγάλουν την οργή τους»;.. Φαύλος κύκλος. Δεν την παλεύουμε, που λένε και τα πιτσιρίκια, δεν την παλεύουμε με τίποτα.