16 Ιουλ 2009

Κι άλλο αυτογκόλ!


Είναι αξιοθαύμαστο σ αυτή την κυβέρνηση το πώς καταφέρνει να τα κάνει κουκουβάχατα ακόμα και σε θέματα που κανονικά θα ήταν μονόστηλα και όχι κοροϊδευτικά πρωτοσέλιδα.

Ο λόγος για τη νέα ανοησία του υπερυπουργού, υπερνομικού, και υπερβεβλημένου Παυλόπουλου ο οποίος αντικατέστησε τον αρχηγό της ΕΥΠ μια μέρα μετά τις αποκαλύψεις για τους «Βλαστούς του εγκλήματος», τις οποίες χρεώθηκε η αμαρτωλή υπηρεσία. Την ώρα λοιπόν που στην Κατεχάκη πανηγύριζαν για την πρώτη επιτυχία μετά από πολλά χρόνια και έδειχναν με χαρά τι μπορούν να κάνουν τα νέα τους «παιχνίδια», το κεφάλι του αρχηγού ταξίδευε πάνω σε πιατέλα προς το γραφείο του υπουργού των εσωτερικών.

Δεν κρίνω –ούτε μπορώ - αν καλώς ή κακώς εξεδιώχθη ο πρέσβης κος Κοραντής. Πολλά έχουν γραφεί και πολλά καταλαβαίνει οποιοσδήποτε νοήμων διαβάζοντας το βιογραφικό του. (Άνθρωπος του Μητσοτάκη και καλός…) Ούτε για τον πρώην εισαγγελέα και νέο αρχηγό κ Παπαγγελόπουλο μπορώ τίποτα να πω. Το βιογραφικό και αυτού και οι υποθέσεις που χειρίστηκε τα λένε όλα και τα καλά και τα άσχημα. Δεν επρόκειτο κανείς να περιμένει να τοποθετήσουν καμιά… Αρσακειάδα επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο χρόνος όμως που πραγματοποιήθηκε η αλλαγή αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες για οποιαδήποτε ερμηνεία. Πόσο μάλλον που ο κ. Παυλόπουλος αρνήθηκε να κάνει σοφότερους τόσο τους πολίτες όσο και τη Βουλή παρά τις συνεχείς οχλήσεις.

Ο κύριος πρέσβης θα μπορούσε να έχει πάει στο εξοχικό του στο Ξυλόκαστρο να φτιάχνει το μποστάνι του καιρό τώρα χωρίς να απασχοληθεί κανείς πλην των οικείων του και της γραμματέως του. Όχι όμως! Ο υπερυπουργός περίμενε να ασχοληθούν μαζί του όλα τα ΜΜΕ για να θυμηθεί ότι ήθελε να τον αντικαταστήσει. Κορυφαίο πολιτικό κριτήριο. Κάτι σαν το νομοσχέδιο για το βασικό μέτοχο ας πούμε.

Αν ήθελε να δείξει στον αγαπητό του φίλο Μαρκογιαννάκη ποιος την έχει πιο μεγάλη την εξουσία, θα μπορούσε ίσως να το κάνει κάποια στιγμή που δεν θα τους έπαιρναν τα ΜΜΕ με τις λεμονόκουπες. Τώρα κάνουν πάρτυ οι εφημερίδες της συμπολίτευσης, με τα ποτά κερασμένα για άλλη μια φορά από την ίδια την κυβέρνηση. Στην Κατεχάκη συζητείται έντονα πως ένας από τους λόγους αποκεφαλισμού του κ. Κοραντή ήταν η πληρέστερη ενημέρωση που είχε για το θέμα του συνδικάτου του εγκλήματος ο Χρ. Μαρκογιαννάκης έναντι του κ. Παυλόπουλου. Άλλοι ωστόσο, λένε με νόημα πως οι πραγματικές αιτίες εξακολουθούν να κρύβονται στα δεκάδες CD που παρέδωσε η ΕΥΠ στην Ελληνική Αστυνομία. Κάποια άλλα δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι ο αποκεφαλισμός έγινε μετά από υπερατλαντική οδηγία για αλλαγές στον τρόπο δράσης της ΕΥΠ και αναβάθμισή της σε διωκτική υπερυπηρεσία (ο θεός να μας φυλάει…). Για αυτό το λόγο λένε επιλέχθηκε κάποιος πιο «μάχιμος» από τον πρέσβη. Κάποιος που Αμερικάνοι και Βρετανοί τον εκτιμούν για τον τρόπο δράσης του, τόσο στο θέμα των υποκλοπών όσο και στα θέματα τρομοκρατίας τα οποία δούλεψε… Τέλος, δε λείπουν εκείνοι που μιλούν για γκάφα της ΕΥΠ στην υπόθεση διότι δεν έμαθε που πήγαν τα λύτρα και «έκαψε» παράλληλη παρακολούθηση για θέματα τρομοκρατίας.

Όπως και να έχει, είτε η επιλογή είχε να κάνει με βλακώδης ενδοκυβερνητικές κόντρες πάνω σε σημαντικότατα προβλήματα, είτε πρόκειται για απαίτηση εξωθεσμικών κέντρων μετά από μία ακόμα ηλιθιότητα πρακτόρων της ΕΥΠ, η κυβέρνηση κατάφερε πάλι να παίζει μόνη της και να βάζει αυτογκόλ. Είναι, πράγματι, άξια της μοίρας της.