6 Οκτ 2009

Γιώργο το νού σου: Ομπάμα - λόμπι: 0-1


Από το http://diastaseis.blogspot.com/

Το να χάνεις σε μια ψηφοφορία για την πόλη που θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν είναι κακό. Το πραγματικό πρόβλημα είναι όταν υποχωρείς μπροστά σε αντιπάλους που όφειλες εγκαίρως να έχεις εξουδετερώσει.

Τριακόσια ογδόντα εκατομμύρια δολάρια: τόσα χρήματα έχουν διαθέσει τους τελευταίους μήνες η αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα νοσοκομεία και τα λόμπι για να μπλοκάρουν τις προοδευτικές διατάξεις της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας. Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Γκάρντιαν, ένα σημαντικό μέρος της εκστρατείας τους γίνεται μέσω οικονομικών συνεισφορών προς μέλη του Κογκρέσου που επηρεάζουν τη σχετική συζήτηση. Και η μεγαλύτερη από αυτές τις συνεισφορές, κάπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια, έχει γίνει προς τον πρόεδρο της επιτροπής της Γερουσίας που συντάσσει τον νέο νόμο. Σημειώστε το όνομά του: Μαξ Μπόουκας.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή αυτή καταψήφισε δύο φορές τη διάταξη της δημόσιας ασφάλισης, που προσφέρει στους καταναλωτές χαμηλότερα ασφάλιστρα και καλύτερη κάλυψη. Και τις δύο φορές ο Μπόουκας ψήφισε εναντίον της διάταξης αυτής. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής από τη Μοντάνα οργανώνει κάθε τόσο δείπνα όπου τα στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας πληρώνουν χιλιάδες δολάρια ο καθένας για να συμμετέχουν, ενώ μια φορά τον χρόνο καλεί όλον αυτόν τον συρφετό στην πολιτεία του για ένα πρωτάθλημα ψαρέματος και γκολφ. «Θα ήταν αφελές να ισχυριστεί κανείς ότι δεν επηρεάζουμε τους νομοθέτες», λέει ένας από τους μόνιμους προσκεκλημένους, ο Τζον Τζόνας, που αντιπροσωπεύει τις εταιρείες υγείας στο Ρatton Βoggs, το μεγαλύτερο λόμπι της Ουάσιγκτον. «Παραδέχομαι ότι πρόκειται για μια ηθικά ύποπτη πρακτική».

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ράιχ, υπουργό Εργασίας στην κυβέρνηση Κλίντον, ο Ομπάμα έχει ανησυχήσει τόσο πολύ για τον ρόλο που παίζουν τα χρήματα των φαρμακευτικών και ασφαλιστικών εταιρειών, ώστε έχει φθάσει σε σιωπηρή συμφωνία μαζί τους να ξεχάσει τις διατάξεις για τη δημόσια ασφάλιση και τον καθορισμό ανωτάτων τιμών στα φάρμακα με αντάλλαγμα να τον αφήσουν ήσυχο τα λόμπι (αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν σε κάθε μέλος του Κογκρέσου έξι καταγραμμένοι «λομπίστες» στον τομέα της υγείας). «Πρόκειται για μια ολοκληρωτική νίκη της ασφαλιστικής βιομηχανίας», λέει ο δρ Στέφι Γουλχάντερ, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και συνιδρυτής των Γιατρών για ένα Εθνικό Πρόγραμμα Υγείας. «Ο νέος νόμος χρησιμοποιεί την κρατική εξουσία για να αναγκάζει τους πολίτες να δίνουν τα χρήματά τους σε εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης. Άλλα τούς είχε υποσχεθεί ο Ομπάμα».

Οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι τόσο ευχαριστημένες με την εξέλιξη των πραγμάτων, ώστε αποφάσισαν να διαθέσουν 120 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τη διαφαινόμενη «λάιτ» εκδοχή της μεταρρύθμισης. «Πρέπει πάντα να επιδιώκεις το πολιτικά εφικτό», λέει ο Τζον Τζόνας. Το περίμενε άραγε ο Ομπάμα ότι θα έπαιρνε τόσο γρήγορα μαθήματα από τους λομπίστες;