15 Οκτ 2009

Τα «Κινέζικα» του Σύριζα


Αυτό το τσούρμο διαφόρων περίεργων τύπων που ονομάζεται Συνασπισμός, Σύριζα, τουρλουμπούκι ή κάπως έτσι, δε λέει να βάλει μυαλό παρά τη χλαπάτσα των εκλογών την οποία πήγαν να την περάσουν ως φοβερή επιτυχία του κυρίου Τσίπρα.

Έφαγαν τη συλλογική μούτζα στις κάλπες πληρώνοντας την ανικανότητά τους να διαχειριστούν ένα κόσμο που απαιτούσε αριστερή στροφή από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις επιλογές τους να καπηλευτούν τη μαθητική εξέγερση του περασμένου χειμώνα και να αγκαλιάσουν άκριτα τους διάφορους μπαχαλάκηδες.

Σήμερα, λίγες μέρες μετά την ορκωμοσία της ολιγομελής κοινοβουλευτικής τους αντιπροσωπείας,– όπου και εκεί επέλεξαν πάλι φτηνό σώου –τους βλέπω να αρχίζουν πάλι τα ίδια. Την ίδια μίζερη, χωρίς ουσία και προτάσεις γκρίνια, παρά τις αρχικές δεσμεύσεις του νεοεκλεγμένου τους αρχηγού περί «υπεύθυνης προγραμματικής αντιπολίτευσης».

Βρήκε βήμα η «αριστερά» με την απεργία των φορτοεκφορτωτών στο σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ και προσπαθεί για μια ακόμα φορά να πάρει εύσημα «αγωνιστή». Από τη μια μεριά το σταλινικό ΚΚΕ της Αλέκας που όσο πεθαίνουν οι παλιοί ΚΚΕδες των πραγματικών αγώνων και των εξοριών, τόσο θα κατρακυλούν τα ποσοστά τους, και από την άλλη οι «εκσυγχρονισμένοι» του Τσίπρα που όμως είναι το ίδιο κρατιστές με τους ζηλωτές του πάλαι ποτέ υπαρκτού σοσιαλισμού, έχουν ξεσαλώσει και σε λίγο θα μας πούν πως με την επένδυση των Κινέζων άνοιξε η κερκόπορτα για να μας καταλάβουν οι Μαοϊκοί!

Καταλαβαίνω –χωρίς όμως να τον συμμερίζομαι – τον πόνο των εργατών που θέλουν να κρατήσουν τα κεκτημένα τους και το – κρατικό - μονοπώλιο του ΟΛΠ. Το καταλαβαίνω να αντιδρούν και να στυλώνουν τα πόδια φοβούμενοι ότι στην πορεία θα χάσουν πολλά από τα μοναδικά τους προνόμια (sic) διότι ο ιδιώτης στο διπλανό «μαγαζί» δε θα ανέχεται πλασματικές υπερωρίες, ψεύτικη εργασία Σαββατοκύριακου, παντοκρατορία και τεμπελιά συνδικαλιστών και μάλλον δε θα πληρώνει εργάτες με 100.000 ευρώ το χρόνο. Ο Σύριζα όμως, ο «αριστερός» μας προστάτης από τα καρτέλ και τα ολιγοπώλια, γιατί συμπορεύεται με μια κάστα εργαζομένων που εξεγείρονται κατά του ανταγωνισμού και υπέρ της μονοπωλιακής θέσης της εργοδότριας εταιρίας τους; Γιατί υιοθετεί άμεσα το "cosco go home" των συνδικαλιστών χωρίς η εταιρία αυτή που βάζει τα ωραία της δις στον Πειραιά (προφανώς για να τα αυγατίσει) να έχει δείξει σημάδια ότι δε σέβεται την εργατική νομοθεσία της χώρας. Ας ζητήσει να ελεγχθεί λέξη προς λέξη από τη Βουλή η σύμβαση και να αλλάξει όπου χρειάζεται. Άλλο αυτό και άλλο το «go home».

Ο Σύριζα μοιάζει πολλές φορές με τους κυριούληδες που ντυμένοι τσολιάδες προσπαθούν να προσελκύσουν πεινασμένους οδηγούς στα «βλάχικα» της Βάρης: Ψάχνει παντού πελάτες και είναι το ίδιο ευχαριστημένος όταν υπερασπίζεται την δύστυχη Κούνεβα και το ίδιο όταν κατεβαίνει στον ΟΛΠ να υπερασπιστεί συνδικαλιστές που απεργούν επειδή κάποια άλλη εταιρία θα μπει στα χωράφια τους και δε θα έχουν πια το μονοπώλιο στην φορτοεκφόρτωση των πλοίων. Είναι το ίδιο σα να είχαν στοιχηθεί με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ κατά της δημιουργίας ιδιωτικών ραδιοσταθμών.

Ας αφήσουν λοιπόν τα παραμύθια και την επαναστατική γυμναστική και ας εξηγήσει κάποιος στον μικρό Αλέξη τώρα που τα έσπασε με τον μπαμπά Αλέκο ότι άλλο είναι η «προγραμματική αντιπολίτευση» και άλλο η… «προγραμματισμένη». Τα περί «εθνικής ασφάλειας», δε, ας τα αφήσουν στο ΛαΟΣ που τα πάει καλύτερα στις θεωρίες διεθνούς συνομωσίας κατά του Ελληνισμού, εκτός αν διευρύνουν και προς τα εκεί το «πελατολόγιο».

Γιάννης Γερονικολός