5 Νοε 2009

Ελέγχοντες και ελεγχόμενοι

Του Γιάννη Γερονικολού

Ξέρετε πόσα άτομα εργάζονται(;) στο Κοινοβούλιο; 1581! Μάλιστα. 1581 άτομα κάθονται και ματώνουν από
κατακλίσεις για να λειτουργήσει ο «Ναός της Δημοκρατίας». Αντιστοιχούν περίπου 5μιση μόνιμοι υπάλληλοι σε κάθε έναν αιρετό βουλευτή, χώρια οι άλλοι τόσοι μετακλητοί, και αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι προσλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής περιόδου. Το κόστος συντήρησης αυτού του στρατού διοικητικού, τεχνικού και βοηθητικού προσωπικού που διορίστηκε «από το παράθυρο», είναι βέβαια υπερδιπλάσιο από το κόστος των εκλεγμένων βουλευτών.

Μα, θα πει κάποιος, δε χρειάζεται προσωπικό η Βουλή για να λειτουργήσει; Ναι, χρειάζεται, αλλά σίγουρα όχι όσους έχει ο ΟΛΠ που είναι και στην επικαιρότητα. Και μιας και το έφερε η κουβέντα, να συγκρίνουμε τα εκκαθαριστικά μισθοδοσίας του λιμενεργάτη που φτύνει αίμα να φορτώσει τα κοντέινερ με αυτά του ηλεκτρολόγου που αλλάζει λάμπες στο γραφείο του Σουφλιά; Είμαι σίγουρος ότι ο δεύτερος παίρνει περισσότερα! Να γιατί:

Αντιγράφω από «Το Βήμα»:
Τα σχετικά με τις αμοιβές των υπαλλήλων κονδύλια ξεπερνούν τα 41 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 40,5 εκατ. ευρώ προβλέπονται ως «πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές πολιτικών υπαλλήλων, στρατιωτικών και οργάνων της ΕΛ.ΑΣ.», ποσό που διατίθεται για διάφορα ειδικά επιδόματα που χορηγούνται τόσο στους εργαζομένους στο Κοινοβούλιο όσο και σε συνεργάτες των βουλευτών και των κομμάτων, καθώς και στους αστυνομικούς που στελεχώνουν τη Φρουρά της Βουλής.

Αλλά να μη μιλάμε μόνο για «τους άλλους». Εκατόν πέντε (105) δημοσιογράφοι εργάζονται(;) για τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και το ραδιόφωνο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, δεν υπάρχει! Εκατόν πέντε δημοσιογράφοι χρειάζονται, σύμφωνα με τους Προέδρους της Βουλής που τους προσέλαβαν, για να βγει ένα πρόγραμμα με κουλτουριάρικες ταινίες και «ζωντανό» από τις συνεδριάσεις. Για να σας δώσω μια τάξη μεγέθους, το «Mega» έχει ελάχιστους πιο πολλούς και το «Βήμα» τόσους.

Η αλήθεια είναι ότι δε θα έλεγα κουβέντα αν όλοι αυτοί ήταν από την –τεράστια πια- λίστα ανέργων της ΕΣΗΕΑ, αλλά εδώ μιλάμε για ανθρώπους που έχουν άλλες δύο και τρεις δουλειές. Όπως ας πούμε και στον απολύτως αμαρτωλό «9,84» όπου ουδείς γνωρίζει πόσοι πληρώνονται (κάποιοι μιλάνε για 480!) και συνεχίζει ακόμα να προσλαμβάνει «αναγνωρίσιμους» με παχυλούς μισθούς –και με πολλές δουλειές- για να κάνει τις δημόσιες σχέσεις του ο Δήμαρχος. Κάνε την εταιρία ΑΕ μεγάλε μου και πάρε μετά όσους έχει και το CNN αν έχεις «τα άντερα». Μη μου κάνεις τώρα τον υπεράνω με τα δικά μου χρήματα… Υπάρχει βέβαια και η χαώδης ΕΡΤ όπου το όργιο δεν έχει τελειωμό, αλλά για αυτή χρειάζεται βιβλίο, όχι σημείωμα.

Η διακομματική και διαχρονική βιομηχανία βολέματος ημετέρων κατάφερε να δημιουργήσει άλλη μία «μαύρη τρύπα» όπου εξαφανίζονται εκατομμύρια Ευρώ. Αλλά για αυτή κανείς δε μιλάει καθώς οι ελέγχοντες έχουν τη φωλιά τους το ίδιο λερωμένη με τους ελεγχόμενους. Ποιος να μιλήσει, οι βουλευτές που έχουν βολέψει αδελφοξάδελφα, κολλητούς και φιλενάδες ή οι δημοσιογράφοι που είτε έχουν, είτε προσδοκούν σε μια (ή και παραπάνω) αργομισθία.

Κατά τα άλλα μας φταίει ο Αλμούνια, οι κακοί Ευρωπαίοι και ο κακός μας ο καιρός.

photo: Flickr thanker212's