7 Δεκ 2009

Της πατρίδας μου η σημαία


grbloopers.blogspot.com

Ποταμό δακρύων χύνουν οι πατριώτες που βλέπουν την σημαία της πατρίδας μας να καίγεται ή να υποστέλλεται από κάτι τσόγλανους με μαντίλες.

Υποκριτές…υποκριτές!

Αυτή είναι η τύχη των εθνικών συμβόλων όταν καταντήσουν πολιτικά σύμβολα.

Αν την γλυτώσουν από τον αέρα που φυσά δυνατά στο Αιγαίο, καίγονται στο Σύνταγμα.

Η σημαία της πατρίδας μου, ενδεχομένως, θα αποκτήσει και πάλι κάποια συμβολική αξία, στο βαθμό που πάψετε να την ανεμίζετε ως πολιτικό σύμβολο, ως σύμβολο ευκαιρίας ή στα γήπεδα.

Εσείς που πολιτικοποιήσατε την ιδέα του έθνους, είστε οι πραγματικοί εμπρηστές αυτού του συμβόλου, καθώς το καταστήσατε έμβλημα πολιτικού διαχωρισμού και σύμβολο αποκλεισμού.

Εσείς οι ίδιοι σπεύδετε σήμερα να ψευδο-πολιτικοποιήσετε τα όποια επεισόδια και να τα αναγάγετε σε απειλές κατά της οικονομίας, της πατρίδας, της θρησκείας και της οικογένειας. Δημιουργείτε συμβολικά μονίμως εχθρούς ( εσωτερικούς και εξωτερικούς) για να υπάρξετε πολιτικά και ίσως κοινωνικά.

Η σημαία μας είναι για εσάς προέκταση της βαρβαρότητας σας και όχι το σύμβολο φαντασιακής ενότητας του έθνους. Με την έννοια αυτή δεν θα πρέπει να σας εκπλήσσει που κάποιοι, εξίσου συμβολικά, την καίνε.

Το κακό είναι ότι σε αυτή την συμβολική αντιπαράθεση χάνεται η πολιτικότητα και κυριαρχεί το «ιερό πάθος», όσων δεν έμαθαν ποτέ ότι το άτιμο το πάθος θα έπρεπε αλλού να διοχετεύεται δημιουργικά και όχι σε συμβολικές σκιαμαχίες!

Όσες λιγότερες σημαίες ανεμίζουν σήμερα σε μια χώρα, τόσες περισσότερες ευκαιρίες υπάρχουν για απο-εμπορευματοποίηση και αποπολιτικοποίηση της εθνικής ταυτότητας. Για ανάπτυξη, δηλαδή, μιας σύγχρονης αστικής πολιτικής κουλτούρας, εντός της οποίας θα καλλιεργείται η έννοια του εθνικού συμφέροντος, παράλληλα με το κοινωνικό και το ατομικό. Αυτή η κουλτούρα αποδείχθηκε ιστορικά ότι υποστηρίζει την κοινωνική συνοχή και αντιμάχεται τα διάφορα είδη αποκλεισμού και νομιμοποιημένης διαφθοράς.

Δ.Γ.