10 Δεκ 2009

Επιτέλους, συγκρουσθείτε!


Γράφει ο Γιάννης Γερονικολός

Είναι βαθύτατα ενοχλητικό να ψηφίζουν οι πολίτες μια κυβέρνηση για το πρόγραμμά της, τις εξαγγελίες της και τα οράματά της και τελικά να κάνει κουμάντο ο Τρισέ, μερικοί γιάπηδες από οικονομικούς οίκους - οι οποίοι ειρήσθω εν παρόδω έχουν την απόλυτη ευθύνη που οι αγορές έγιναν… «οίκοι» – και το επιτελείο του Mega!

Δεν μπορώ να ρίξω την ευθύνη σε κανέναν από τους παραπάνω. Ούτε στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, ούτε στα dealing room, ούτε στον – «δε μπορώ να καταλάβω» - Καψή. Την ευθύνη την έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση. Και φυσικά μιλάω για τη νεοεκλεγείσα και όχι την προηγούμενη, την προπροηγούμενη ή αυτή του Τρικούπη στις οποίες προσπαθούν όλοι να μοιράσουν τα βάρη.

Εντάξει, το καταλάβαμε ότι αλλιώς τα περιμένατε κι αλλιώς σας ήρθαν. Κακώς! Οφείλατε να είχατε πλήρη εικόνα. Αλλά και πάλι, δε διάβασα καμιά υποσημείωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ που να λέει, για παράδειγμα, ότι η αναδιανομή του πλούτου θα γίνει αν μας αφήσει η φράου Μέρκελ, ο Αλμούνια και η Τρέμη. Έτσι, δε βρίσκω καμιά δικαιολογία γιατί να αλλάξουμε ρότα και από το «θα πληρώσουν οι έχοντες» να πάμε στο «δεν θα πληρωθούν δώρο Πάσχα και επίδομα άδειας οι εργαζόμενοι». Ποια είναι τα δομικά προβλήματα της οικονομίας τα οποία λύνουμε με αυτόν τον τρόπο και ποιες οι διαφορετικές πολιτικές από τις νεοφιλελεύθερες;

Η κυβέρνηση ζητάει - και όπως όλα δείχνουν θα το ζητήσει και πιο επίσημα σε συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών – ευρεία συναίνεση για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που έβαλαν τη χώρα στην εντατική. Ορθώς θα πράξει, αν και όλοι ξέρουν ότι αυτό είναι χαμένος κόπος καθώς το ΚΚΕ θα άδει τη Διεθνή, ο Τσίπρας θα ψάχνει ατάκες από ροκ τραγουδάκια, ο Καρατζαφέρης θα ανησυχεί για την πολυκατοικία και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν πια εντελώς αντίθετη οικονομική θεώρηση των πραγμάτων.

Άρα, ήρθε επιτέλους η ώρα να σταματήσει ο Πρωθυπουργός να κάνει τον Μικρούτσικο στο ριάλιτι «υπουργικό συμβούλιο» και να πιάσει δουλειά. Να αφήσουν τις ατέρμονες ακαδημαϊκές συζητήσεις περί crisis management πίνοντας πικρό πράσινο τσάι και διαβάζοντας ενδιαφέροντα βιογραφικά και να αρχίσουν το τρέξιμο γιατί μας έχει πάρει από κάτω μέχρι και η Ζουαζιλάνδη που λέει και ο Τράγκας.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε μπορεί κάνει στροφή σε εξηντακάτι μέρες από την πολιτική για την οποία την ψήφισαν οι πολίτες. Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό ότι έχει μια άλλη συνταγή από την πεπατημένη και ένα άλλο όραμα για τη χώρα. Πού είναι; Μην πέσει στην παγίδα των «αγορών». Πριν φτάσουμε στο σημείο να μειώσουμε τους μισθούς ή να κόψουμε τα δώρα υπάρχουν πολλά άλλα που μπορούν να γίνουν για το νοικοκύρεμα.

Έχουμε εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους (κανείς δεν ξέρει πόσους ακριβώς), αλλά το δημόσιο λειτουργεί με τα παιδιά των stage. Έχουμε χιλιάδες εκπαιδευτικούς αλλά όχι στις σχολικές αίθουσες. Έχουμε χιλιάδες γιατρούς και νοσηλευτές αλλά όχι στα νοσοκομεία. Έχουμε χιλιάδες αστυνομικούς αλλά όχι στους δρόμους. Τι κάνει η κυβέρνηση για αυτό; Ό,τι και οι προηγούμενες: Ανακοίνωσε ότι θα προσλάβει κι άλλους! Φόρους πληρώνουν μόνο οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί και τα Ταμεία μόνο οι «βλάκες». Έχουμε δεκάδες οργανισμούς που μπορούν να γίνουν ένας (ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ,ΜΕΤΡΟ κτλ) και πολλούς άλλους που μπορούν να καταργηθούν. Στις εφορίες και τις πολεοδομίες κυκλοφορεί πιο πολύ μαύρο χρήμα απ όσο το ΑΕΠ και οι κυβερνήσεις τι κάνουν; Επιτροπές για να τα συζητήσουν!

Η λίστα είναι ατέλειωτη, ο χρόνος όμως μας τελείωσε, μαζί με τα δανεικά. Όχι στις ίδιες αποτυχημένες συνταγές για να μη στεναχωρήσουμε ούτε τους βολεμένους κηφήνες, ούτε τα γιαπάκια του νεοφιλελευθερισμού.

Ο Γιώργος πρέπει να σπάσει αυγά και όχι να τα σπάσει με την κοινωνία.

photo: flickr by Yury Trofimov