19 Μαρ 2010

Πάλι δεν τόλμησαν


Του Γιάννη Γερονικολού

Δεν ξέρω ποιοι θα προλάβουν να μας αποτρελάνουν. Οι πολιτικοί ή οι δημοσιογράφοι, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων ή οι «ειδήσεις» των καναλιών, ο Πεταλωτής ή ο Παναγιωτόπουλος, ο εθνικός καραγκιόζης Λάκης ή οι αναλύσεις του Περισσού;

Αργούσαν στο Oικονομικών το φορολογικό και άκουγαν τα εξ αμάξης. Έδωσαν κάποτε επιτέλους το προσχέδιο και έπεσαν να τους φάνε –ορθώς- επειδή την πλήρωναν μόνο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Έφεραν τη μεθεπομένη το διορθωμένο σχέδιο νόμου και βγήκαν όλοι να ουρλιάζουν ότι είναι φορομπηχτικό!

Όχι ρε γίγαντα, εδώ κόβουν από τη μύγα ξύγκι και θα σου έφερναν εσένα φορολογικό νομοσχέδιο μέσα στην αγάπη για το συνάνθρωπο, με ξεκάθαρη πρόθεση του νομοθέτη για λιγότερα έσοδα.

Δουλευόμαστε άπαντες και δουλεύουμε και τους λιγοστούς ήρωες αναγνώστες που δίνουν καθημερινά το Ευρουλάκι τους για να αγοράσουν τις πατσαβουριές που βάζει πρωτοσέλιδο ο κάθε διευθυνταράς για να προσελκύσει το κοινό του. Το ίδιο κάνουν και με την ίδια λογική των «πωλήσεων» απευθύνονται και τα κόμματα στους ψηφοφόρους τους.

«Χαράτσια – σόκ σε μικρομεσαίους και πρώτη κατοικία» ούρλιαζαν, ενώ βέβαια θα έπρεπε να λένε ότι η κυβέρνηση δεν τόλμησε να τα βάλει με τους έχοντες, ούτε να βάλει πραγματικά τεκμήρια διαβίωσης που θα έφερναν στην τσιμπίδα της εφορίας και κανένα μεγάλο ψαράκι πέρα από τη συνήθη μαρίδα.

Αυτό όμως που έχουν σπάσει τα κοντέρ είναι το ΚΚΕ. Ο Περισσός κλαίει και οδύρεται για την εργατιά και το φόρο στην πρώτη κατοικία. Να δούμε λοιπόν γιατί φωνάζει ο Κνίτης: Στο φορολογικό νομοσχέδιο, προβλέπεται κατάργηση της απαλλαγής φόρου α΄ κατοικίας για αγορά ακινήτου έως 200 τετραγωνικά, ανεξάρτητα από την αξία του. Το οικονομικό επιτελείο θεωρεί πως με αυτό το σύστημα ευνοούνται μόνο οι αγοραστές ακινήτων πολύ μεγάλης αξίας, καθώς, για παράδειγμα, η αγορά α΄ κατοικίας 200 τετραγωνικών στην Εκάλη αντικειμενικής αξίας 910.000 ευρώ είναι σήμερα αφορολόγητη. Με τις αλλαγές, ένα ζευγάρι που θα αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο θα οφείλει φόρο πάνω από 35.000 ευρώ. Αλλά φόρο θα οφείλει πλέον και ένα άτεκνο ζευγάρι που αγοράζει α΄ κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων με αντικειμενική αξία άνω των 250.000 ευρώ.

Θέλω να πιστεύω ότι η Αλέκα δεν φωνάζει για το «σύντροφο» της Εκάλης. Όμως, ξέρει πολλούς εργάτες που μπορούν να αποκτήσουν σπίτι με αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ, άρα με εμπορική τιμή γύρω στα 400.000 ευρώ; Ε, αν έχει τόσα να διαθέσει, ας πληρώσει τότε και 4 χιλιαρικάκια φόρο. Στο μεσίτη άλλωστε θα δώσει πάνω από 7.000 ευρώ χωρίς να κλαφτεί!

Το μεγάλο χάλι, δε, είναι με τα τεκμήρια, όπου ή εμείς ζούμε σε άλλη χώρα ή κάποιοι δημοσιογράφοι ζούν σε γυάλινους πύργους και δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στην πραγματική ζωή. Έχει πρωτοσέλιδο το έγκριτο Βήμα ότι αν έχεις πρώτη κατοικία 120 τετραγωνικά στην Αγ. Παρασκευή, εξοχικό στον Κάλαμο 80 τετραγωνικά, ΙΧ 1600 κυβικά, SUV 3.700 κυβικά, οικιακή βοηθό και δύο παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο, πρέπει να φοβάσαι, διότι θα πρέπει να δηλώσεις τουλάχιστον 46.000 ατομικό εισόδημα!

Δηλαδή, αντί να κριτικάρει την κυβέρνηση για τα αστεία τεκμήρια που αφήνουν πάλι εκτός τσιμπίδας τα διάφορα λαμόγια, το Βήμα «κλαίγεται» για τον κυριούλη του παραδείγματος που μόνο η βενζίνη που καίει το 4χ4 καράβι που έχει για ΙΧ, για να τον πάει κάθε σαββατοκύριακο στον… εξωτικό κάλαμο, υπερκαλύπτει τα συνολικά του τεκμήρια.

Θέλει δηλαδή να μας πεί ότι όποιος δηλώνει 46.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα μπορεί να έχει δύο σπίτια, δύο παιδιά σε ιδιωτικό σχολείο, δύο αυτοκίνητα και οικιακή βοηθό. Όλα αυτά με 46.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα! Τρέμω μήπως διαβάσει το δημοσίευμα και η σύζυγός μου και κάνει τις αναλογίες! Αρχίζω, επίσης, να πιστεύω ότι είχε δίκιο η συγχωρεμένη η μανούλα μου που με έλεγε, πιτσιρικά, «αχαΐρευτο»!..

Πρέπει να τελειώσουν κάποτε τα παραμύθια. Δε γίνεται όλα να τα πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Τα τεκμήρια πρέπει να αυξηθούν, να γίνουν πραγματικά τεκμήρια διαβίωσης και όχι παραμυθάκια για πλούσια παιδάκια. Το διαρκές πανηγύρι της φοροκλοπής πρέπει να λήξει και όχι με «κλείσιμο του ματιού» στους μόνιμα φοροαποφεύγοντες όπως γίνεται με το συγκεκριμένο «light» φορολογικό. Πρέπει και τα ΜΜΕ να πάρουν θέση στο θέμα και να αφήσουν τις κραυγές εντυπώσεων, αλλά και η αντιπολίτευση να αφήσει τις εξυπνάδες στον Καρατζαφέρη και να φερθεί – αν μπορεί –υπεύθυνα και κριτικά απέναντι στα λάθη της κυβέρνησης.

Ιδιώνυμο αδίκημα η φοροδιαφυγή και τελειώσαμε. Ποιοι έχουν τα «άντερα» να το υποστηρίξουν;