6 Ιουν 2012

Μπουρδέλο...


Είχα διαβάσει προ ημερών την είδηση για το φετινό τέλος επιτηδεύματος των 500ευρώ και πώς μπορεί κάποιος να το γλιτώσει κλείνοντας εμπρόθεσμα τα βιβλία του με ημερομηνία πριν την 1/1/2011, αν δεν έχει κάνει πράξεις μέσα στο 2011.
Προθεσμία έως τις 14 Ιουνίου έχουν οι φορολογούμενοι με ανενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών να κλείσουν τα βιβλία τους και να γλιτώσουν το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ το οποίο στην αντίθετη περίπτωση θα τους χρεωθεί κανονικότατα μαζί με την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έστειλε σε 240.000 φορολογουμένους ειδοποιητήρια με τα οποία τους ενημερώνει για τη δυνατότητα εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών.
Γενικά πάντως οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών συνεπάγεται πρόστιμο συνήθως 40 ευρώ αλλά και έλεγχο των βιβλίων.
Θεωρούσα ότι δε με αφορά και έκανα τη δήλωσή μου ηλεκτρονικά όπως κάθε χρόνο. Στην εκκαθάριση –που γίνεται αμέσως- είδα τον αυξημένο φόρο που έπρεπε να πληρώσω, μαζί με την έκτακτη εισφορά και… 500 ευρώ τέλος επιτηδεύματος!
Έφαγα ένα πρωινό στην εφορία και ανακάλυψα με έκπληξη ότι επρόκειτο για μια έναρξη που είχα πραγματοποιήσει το… 1989(!) και ποτέ δεν είχα κλείσει τα βιβλία από τότε. Με ένα πρόστιμο 40 ευρώ κατάφερα να ξεμπερδέψω με αυτή την ξεχασμένη εκκρεμότητα των 23 χρόνων.
Με τα σχετικά αποδεικτικά και το ανάλογο σημείωμα του υπ. Οικονομικών (φωτό) πήγα στο τμήμα εισοδήματος ώστε να μου αφαιρέσουν το τέλος των 500 ευρώ από το χρεωστικό.
Φευ! Δήλωσαν πλήρη άγνοια για το θέμα και αφού τους έδειξα το σχετικό ειδοποιητήριο έψαξαν το Α.Υ.Ο. ΠΟΛ. 1167/2011 στο οποίο παραπέμπει το υπουργείο και μου δήλωσαν ότι βάση αυτού πρέπει να πληρώσω τα χρήματα και όχι να τα γλιτώσω!
Παρά το παράλογο του πράγματος και τον εκνευρισμό από το πήγαινε-έλα στα διάφορα γραφεία της εφορίας, δεν ούρλιαξα γιατί οι υπάλληλοι ήταν ευγενέστατοι και πραγματικά έψαξαν πολύ να βρούνε μια λύση.
Λύση όμως δε βρέθηκε παρά μόνο να περιμένω ένα-δυό μήνες μήπως και λάβουν στις εφορίες κάποια σχετική εγκύκλιο και μετά να ξαναπάω!!!
Μπάχαλο είπατε;..