13 Νοε 2012

Η Ολυμπιακή απαγόρευσε την επιβίβαση σε 2χρονο παιδάκι λόγω αναπηρίας!


Διαβάστε (από το http://news.disabled.gr) πόσο απάνθρωπα συμπεριφέρθηκαν οι πουσταράδες της Ολυμπιακής σε μητέρα και το ανήλικο ανάπηρο κοριτσάκι της. 
Το πιο σκληρό της πρόσωπο επέλεξε να δείξει η Ολυμπιακή στη μητέρα ενός κοριτσιού 2 ετών με αναπηρία, αφού παραμονή της 11ης Νοεμβρίου της απαγόρευσε την επιβίβαση στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα, με την αιτιολογία ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του παιδιού.

Το ιστορικό

Η μητέρα με το ανήλικο κορίτσι επιχείρησαν να ταξιδέψουν από Αθήνα για Χίο στις 2 Νοεμβρίου με την πτήση 766 της Ολυμπιακής.
Κατά τον έλεγχο των εισιτηρίων ζητήθηκε από τη μητέρα του παιδιού να εκδώσει παιδικό εισιτήριο και όχι βρεφικό, αφού ο κανονισμός της εταιρίας αναφέρει ότι για παιδιά από 2-12 ετών εκδίδεται εισιτήριο στη μισή τιμή, παρόλο που το παιδί, λόγω κινητικών δυσκολιών, δεν μπορεί να ταξιδέψει σε απλό κάθισμα, μιας και δεν μπορεί να στερεώσει το κεφάλι του.
Έτσι καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και παρά το γεγονός ότι η εταιρεία υποχρεούται να παρέχει αναπηρικό κάθισμα για τέτοιες περιπτώσεις, το παιδί ταξίδεψε στην αγκαλιά της μητέρας του.

Η επιστολή

Η περίεργη συμπεριφορά των υπαλλήλων της εταιρείας στο «Ελ. Βενιζέλος» αλλά και η απροθυμία να εξυπηρετήσουν μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίπτωση που αφορά ανήλικο παιδί με κινητικά προβλήματα, ανάγκασαν τη μητέρα να στείλει επιστολή στην Εταιρία, στην οποία, εκτός των άλλων, ζητούσε ειδική θέση για το παιδί της στις 11/11, ημέρα κατά την οποία είχαν προγραμματίσει την επιστροφή τους στην Αθήνα.
«Εφόσον ο κανονισμός λέει τα παιδιά άνω των 2 ετών να έχουν δική τους θέση στο αεροσκάφος για λόγους ασφαλείας, να μεριμνήσετε να υπάρχει και ειδικό κάθισμα για τα παιδιά με κινητικά προβλήματα, το οποίο εξασφαλίζει την ασφάλειά τους κατά την πτήση.
Είναι πολύ άδικο να ωφελείστε οικονομικά χωρίς να παρέχετε την ανάλογη ασφάλεια σε παιδιά ΑμΕΑ και στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για ένα παιδί με βαριά ψυχοκινητική καθυστέρηση, που ούτε το κεφάλι δε μπορεί να στηρίξει, πόσο μάλλον να καθίσει μόνο του σε ένα αεροπορικό κάθισμα δεμένο μόνο από τη μέση.
Να εξασφαλίσετε την ασφάλεια της κατά την πτήση από Χίο για Αθήνα στις 11/11, διότι δεν έχω σκοπό να την κρατάω δεμένη πάνω μου, εφόσον πληρώνει εισιτήριο για να έχει δική της θέση.
Για οτιδήποτε συμβεί θα φέρετε εσείς την ευθύνη και για τις επόμενες φυσικά πτήσεις που θα ακολουθήσουν, διότι το παιδί ταξιδεύει συχνά Αθήνα-Χίο-Αθήνα», ανέφερε μεταξύ άλλων η μητέρα στη διοίκηση της Ολυμπιακής.

«Λυπούμαστε αλλά…»

Άμεση ήταν η απάντηση της Εταιρείας, που, ενώ κανείς θα περίμενε ο παράλογα αυξημένος ναύλος να συνεπάγεται και αντίστοιχες υπηρεσίες για την πτήση Αθήνας – Χίου και αντίστροφα, ανέφερε στη μητέρα ότι όχι μόνο δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να τοποθετήσει ειδικό κάθισμα σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο μέλλον αλλά ότι δεν κάνει αποδεκτό το αίτημα της ίδιας να αγοράσει ειδική θέση για να τοποθετεί το παιδί με ασφάλεια πάνω στο αεροπορικό κάθισμα.
«Αναφορικά στο ταξίδι επιστροφής σας από Χίο προς Αθήνα, δεδομένων των αναγκών που έχει η κόρη σας και των δυνατοτήτων της Εταιρείας μας, σας ενημερώνουμε ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά της με ασφάλεια, άρα και η αποδοχή της σε πτήση της Εταιρείας μας», αναφέρει η επιστολή της Ολυμπιακής, αφήνοντας άφωνη την οικογένεια του παιδιού.

«Απαράδεκτη στάση»

Γνώστης του θέματος δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΑΜΕΑ, Σ. Μιχάλα, τονίζοντας ότι, σύμφωνα με Ευρωπαϊκή Οδηγία, οι εταιρείες αερομεταφορών είναι υποχρεωμένες να παρέχουν ειδικό κάθισμα, που εγγυάται την ασφάλεια των ατόμων με αναπηρία σε όλη τη διάρκεια της πτήσης.
Μάλιστα η ίδια ανέφερε ότι δεν είναι μόνο η Ολυμπιακή που καταπατά το δικαίωμα των ΑΜΕΑ για μεταφορά με αεροπλάνο αλλά και πλειάδα άλλων εταιρειών, κυρίως από τη Γερμανία, που δεν κάνουν αποδεκτές στην πτήση τους άτομα με κινητικά προβλήματα.
«Δυστυχώς στα ψιλά γράμματα των εταιρειών υπάρχει ο όρος αυτός. Δηλαδή, αν δεν μπορούν να παρέχουν ασφάλεια των επιβατών κατά τη μεταφορά, τότε δεν σε κάνουν αποδεκτό στην πτήση. Είναι ένα θέμα το οποίο ψάχνουμε και σε επίπεδο ΕΣΑΜΕΑ, για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση», εξήγησε κ. Μιχάλα.
Για την ιστορία πάντως, παρά τις προσπάθειες της οικογένειας της μικρής να ταξιδέψουν μέχρι και την τελευταία στιγμή, η Ολυμπιακή αρκέστηκε μόνο στο να τους δώσει τα δικαίωμα να αφήσουν ανοιχτό το εισιτήριο για αντίστοιχη πτήση στο μέλλον, ενώ τελικά αναχώρησαν το βράδυ της Κυριακής με πλοίο από Χίο για Πειραιά.
politischios.gr, 12/11/2012