12 Απρ 2013

ΕΔΟΕΑΠ και οικονομία


Με αφορμή το κόψιμο του βοηθήματος των 300 ευρώ που χορηγούσε ο ΕΔΟΕΑΠ σε δημοσιογράφους ΑΜΕΑ και το νέο ΔΣ το έκοψε, είχαμε μια συζήτηση με το Γραμματέα του Οργανισμού Νίκο Καρούτζο. Επειδή η απάντηση που του έδωσα σε σχόλιό του είναι μακροσκελέστατη τη δημοσιεύω εδώ καθώς το φατσοβιβλίο δε δέχεται και παραπομπές.

Το αρχικό μου σχόλιο που άνοιξε το θέμα: "Πούστη (sic) Nikos Karoutzos είμαι ήδη 300 μείον κι ακόμη δεν κάθισες στην καρέκλα! Θα σε σκίσω στη γκρίνια όπως άλλωστε σου είχα υποσχεθεί..."

Η απάντηση του Νίκου που με… ερέθισε

"Γιάννη με βάλατε για να τηρώ το νόμο και την τάξη και δεν είναι νόμιμο να παίρνεις επίδομα από δύο πηγές. Σε ότι αφορά σε επιδόματα τέτοιου τύπου επειδή υπάρχουν και κάποιοι που δεν παίρνουν επίδομα από ΕΤΑΠ εισηγήθηκα να δοθεί μόνο αν φέρουν πιστοποίηση από ΚΕΠΑ αλλά η πλειοψηφία πήρε απόφαση να δοθούν για 4 μήνες και να συνεχιστούν μόνο για όσους φέρουν ΚΕΠΑ. Εγώ καταψήφισα αυτό και επέμεινα στην πρότασή έχοντας υποψίες που μπορείς να αντιληφθείς"

Το σχόλιο του Αξελού που με τσάντισε (δε φταίει ο άνθρωπος, δεν κατάλαβε)
«Μη προσπαθείτε να πείσετε τον νέο Γ.Γ. να παρανομήσει....Δεν είναι καλό για όλους μας.....Όλα αυτά που έχουν συμβεί η θα συμβούν εμείς θα τα βρούμε μπροστά μας μια μέρα...Με το όποιο κόστος.....»
Αγαπητέ συνάδελφε, τα ευρώπουλα που λές δεν πρέπει να δίνονται από το ταμείο μας με βάση τα φιλικά η άλλα αισθήματα... Ο Νίκος είναι με όλους φίλος...τι πρέπει να γίνει με βάση αυτό να αρχίζει να μοιράζει ευρώ σε όσους δεν τα δικαιούται νόμιμα;


Και η άποψή μου:

Νίκο, μέχρι τώρα, όπως περίμενα να καταλάβεις, έκανα πλάκα παρά τον πόνο της τσέπης μου, όχι γιατί θεωρώ δίκαιο το μαχαίρι αλλά επειδή στο σπίτι πολλών συναδέλφων δεν μπαίνουν ούτε 300 ευρώ, οπότε –σκεφτόμουν- πώς να διαμαρτυρηθώ εγώ που απλά μου έκοψαν ένα βοήθημα ενώ εισπράττω κι από αλλού.
Μετά από αυτή σου την απάντηση όμως, που με χτύπησε κατευθείαν στο ευαίσθητο νευρικό μου σύστημα, οφείλω να σου απαντήσω απολύτως σοβαρά:

Αν θέλαμε κάποιον στον ΕΔΟΕΑΠ να τηρεί το νόμο και την Τάξη θα ψηφίζαμε τον δικαστή Ντρέντ, θα φέρναμε κάποιον ξάδελφο του Δένδια ή στα ζόρια θα διορίζαμε έναν συνταξιούχο εισαγγελέα να ξεμπερδεύουμε. Δε θέλω κάτι τέτοιο, θέλω και νόμιζα ότι ψηφίζω ανθρώπους που έχουν όραμα, γνωρίζουν ως μάχιμοι τα πράγματα και τις δυσκολίες του κλάδου και δε θα διστάσουν να αλλάξουν χρόνιες προκαταλήψεις και πρακτικές και να σπάσουν τα όποια αποστήματα, όχι να λαμβάνουν με τη μία μέτρα που είχε πάρει και η προηγούμενη διοίκηση και τα ανακάλεσε.

Πάμε λοιπόν στα περί νομιμότητας των δύο επιδομάτων. Νίκο μου, κάποιοι άνθρωποι με ορισμένες αναπηρίες (προσοχή, όχι όλες) και ποσοστό αναπηρίας άνω του 65% (έχω 80%), παίρνουν από τα Ταμεία τους ένα επίδομα που ονομάζεται «εξωιδρυματικό». Ξέρεις, Νίκο μου, τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πέρασαν από τη θλιβερή διαδικασία των επιτροπών ή των ΚΕΠΑ και πιστοποιήθηκε ΚΑΙ από την Πολιτεία ότι αυτοί οι άνθρωποι ΔΕΝ μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (όχι έτσι όπως νομίζεις) και ή θα σαπίσουν σε κάποιο ίδρυμα καθώς δε μπορούν να είναι αυτόνομοι ή θα τους χορηγηθεί ένα επίδομα ώστε με αυτό θα πληρώνουν έναν άνθρωπο να είναι συνέχεια μαζί τους (βοηθούς τους ονομάζουμε). Ο βοηθός αυτός πληρώνεται με το εξωιδρυματικό επίδομα για να βοηθάει τον ανάπηρο να κάνει μπάνιο, να κάνει την ανάγκη του, να ντυθεί ή να ξεντυθεί, να πλυθεί και να χτενιστεί, να σηκωθεί ή να γυμναστεί, να μετακινηθεί ή τέλος πάντων να κάνει όσα όλοι οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν μόνοι τους.
Επειδή όμως υπάρχουν και ανάπηροι οι οποίοι δεν πρόλαβαν ποτέ να δουλέψουν ή δε συμπλήρωσαν τα κατάλληλα ένσημα και ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, η Πολιτεία έχει προβλέψει να δίνεται αυτό το επίδομα (όπως και άλλα προνοιακά και μη ανταποδοτικά) από τους Δήμους ώστε οι άνθρωποι αυτοί να είναι όσο το δυνατόν λειτουργικοί.
Άρα, όσοι ανάπηροι ανήκουν σ αυτή την κατηγορία και δικαιούνται εξωιδρυματικού επιδόματος το παίρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Συνεπώς ο ΕΔΟΕΑΠ λέει για άλλη μια φορά ψέματα και ασυναρτησίες, για άλλη μια φορά το ΔΣ πιάνεται αδιάβαστο, επιεικώς άσχετο και απληροφόρητο βγάζοντας ανακοινώσεις αστείες.
Δεν υπάρχουν άνθρωποι που παίρνουν δύο επιδόματα και άλλοι που δεν παίρνουν. Ή κάποιος δικαιούται του θεσμοθετημένου εξωιδρυματικού ή αυτό της απόλυτης αναπηρίας και το παίρνει από το Ταμείο ή τη Νομαρχία ή δεν το δικαιούται και δεν το παίρνει.
Ελπίζω να καταλαβαίνεις τώρα ότι τα λοιπά περί ΚΕΠΑ κτλ που αναφέρεις είναι άσχετα. Άσε που είστε υποχρεωμένοι βάση του νόμου να δέχεστε τις παλαιότερες αποφάσεις των Υγειονομικών Επιτροπών του ΙΚΑ. Κανείς σας δεν είναι υποχρεωμένος να γνωρίζει εκ των προτέρων το καθεστώς των ΑΜΕΑ. Είμαι πολύ περίεργος όμως για το ποιος σας ενημερώνει και σας συμβουλεύει εκεί μέσα. Προφανώς θα είναι ο ίδιος επιστημονικός σύμβουλος που σχεδίασε το φυσιοθεραπευτήριο σε μη προσβάσιμο κτήριο και τον ορθοπεδικό δυό τετράγωνα και μιά λεωφόρο μακριά από το ακτινολογικό!

Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν έδινε κανένα επίδομα παράνομο ή νόμιμο. Ο ΕΔΟΕΑΠ έδινε ένα βοήθημα στους ανάπηρους συναδέλφους. Δεν είναι θεσμοθετημένο, δεν είναι επίδομα, δεν είναι τίποτα άλλο από μια επιπλέον στήριξη στους ΑΜΕΑ δημοσιογράφους από έναν Οργανισμό πλούσιο μέχρι πρότινος. Δε θέλετε να το δίνετε άλλο; Μη σώσετε. Μη μου μιλάς όμως για νομιμότητες γιατί μου ανάβουν τα λαμπάκια και αντιστρέφοντας τη γνωστή Βουλγαράκιο ρήση ρωτώ: πες ότι δεν είναι νόμιμο το βοήθημα (που είναι), είναι ηθικό το κόψιμο;
Δε γνωρίζω σε ποιους έδινε ορθώς ή μη το βοήθημα ο ΕΔΟΕΑΠ και δε με νοιάζει. Θέλω  να ξέρω όμως στην επόμενη απάντησή σου σε πόσους ανάπηρους συναδέλφους το χορηγούσε ώστε να υπολογίσω τη φοβερή οικονομία που αποφάσισε ως πρώτη πράξη το νέο μας ΔΣ.

Εντελώς φιλικά
Γιάννης Γερονικολός

Υ.Γ. Σου έχω πει κατ ιδίαν ότι είμαι υπέρ του αναλογικού κοψίματος στις επικουρικές και τα εφάπαξ. Προφανώς και παραμένω σ αυτές τις θέσεις και βάζω μέσα και τα επιδόματα προκειμένου να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ. Μη μου το αμπαλάρεις όμως με πολιντικάντικες αηδίες περί νομιμότητας και μην αρχίζετε με τον εύκολο στόχο που είναι οι ανάπηροι. 
Καλό κουράγιο σε όλο το ΔΣ.