14 Ιαν 2015

Το αντίο στον Πρόεδρο



Έτσι αποχαιρέτησαν τον Κώστα, μέσω f/b, τα "παιδιά" του 



update

Η σειρά όπως τα αλίευσα από το f/b

Επιστρέφαμε σπίτι τις μεγάλες βραδινές ώρες με τον Nikos Panagiotaras, για να τον βρούμε να κάθεται στο μπαλκόνι και να διαβάζει. Δε ξέρω ακόμη και σήμερα ποιος περίμενε ποιόν, γιατί με το που τον βλέπαμε, θρονιαζόμασταν κι εμείς κ αρχίζαμε να του ζητάμε ιστορίες. Και ξεκίναγε τις αφηγήσεις κι έφτανε το ξημέρωμα για να πάμε για ύπνο. 
Ώρες μετά ήξερες ότι έχει ξυπνήσει, γιατί άκουγες μια βροντερή φωνή να τραγουδάει "Σκαλί, σκαλί πάει ο Ιγνάθιο" και 'γω πάντα να αναρωτιέμαι ποιος είναι ο Ιγνάθιο...Καλό σου ταξίδι θείε (γιατί κι αυτό είναι τίτλος τιμής, όπως και το Πρόεδρος)


ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΔΗ

«Σύντροφε ξάδελφε» - την προσφώνηση αυτή την είχες ο ίδιος καθιερώσει μεταξύ μας - Καλό Ταξίδι…

Δεν ήθελα να αναφερθώ δημόσια στις τόσες ανεπανάληπτες στιγμές που ζήσαμε μαζί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά τα όσα διάβασα στο Facebook από φίλους και γνωστούς, που σε αποχαιρετούν αυτές τις ημέρες, με έφεραν και μένα μπροστά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Τι να πρωτοθυμηθώ όλα αυτά τα χρόνια, καθώς είχα τη χαρά να θητεύσω από τις πρώτες ημέρες, στις – πραγματικά μοναδικές - …«επιχειρήσεις Γερονικολού», όπως έλεγε ο Λάμπρος Σμαίλης. 
Τα συνεχή ξενύχτια στις αρχές της δεκαετίας ΄80, όταν το δέρμα μας είχε «ποτίσει» με την δυσοσμία της Βαρβακείου Αγοράς, όπου καταλήγαμε για πατσά τα ξημερώματα. 
Τις ολονυχτίες στις φωτοσυνθέσεις και στα τυπογραφεία, καθώς βοηθούσαμε σε όλη τη διαδικασία έκδοσης της εφημερίδας.
Το ότι συμμετείχαμε στο «άνοιγμα και κλείσιμο» τριών ή τεσσάρων εφημερίδων σε ισάριθμα χρόνια. (Θυμάμαι τον Κ. Κοντοπάνο να φοράει τα …τεράστια γιαλιά του για να σχεδιάσει «νέες» πρότυπες σελίδες για κάποια καινούργια έκδοση. Στην Ακαδημίας 4 είχε επικρατήσει το αστείο: «έβαλε τα γιαλιά ο Κοντοπάνος; Κάτι κακό θα μας βρει…»). 
Τα όσα σου χρωστώ προσωπικά δεν μπορούν αν συμπεριληφθούν σε ένα μικρό σημείωμα. Οι ευκαιρίες που μου έδωσες και οι επαγγελματικές πόρτες που άνοιξες, είναι μόνο ένα μικρό μέρος των όσων σου οφείλω. Ωστόσο ποτέ δεν το έβλεπες ως οφειλή. Όχι για μένα που είμαι συγγενής σου, αλλά και για τα άλλα παιδιά που ξεκίνησαν την επαγγελματική τους καριέρα δίπλα σου.
Πάντα ήμασταν όλοι μία παρέα. Έτσι μας αντιμετώπιζες, χωρίς ωστόσο να λείπουν τα απαραίτητα …«καντήλια», όταν η δουλειά δεν προχωρούσε.
Αλλά πολύ το βάρυνα και δεν θα το ήθελες, με τίποτα. Σα να σε ακούω: «Παπαδή τελείωνε με την χαρτομαλακία…». (Όπου «χαρτομαλακία» η συζήτηση κατά τη διάρκεια της πόκας. Έχεις ήδη χάσει και συζητάς τι θα γινόταν άμα άνοιγε το ένα ή το άλλο τραπουλόχαρτο. Μεταφορικά: κλαίς πάνω από το χυμένο γάλα).
«Τέλος λοιπόν η χαρτομαλακία». Θα θυμηθώ όμως δυο - τρεις χαρακτηριστικές «ιστορίες» για το κλίμα που επικρατούσε στις «επιχειρήσεις Γερονικολού»:
1. 1984. Εφημερίδα Ρωμιοσύνη. Το σύστημα ΠαΣοΚ μας έχει …τσακίσει εξαιτίας πρωτοσέλιδου της εφημερίδας που περιέγραφε συνομωσία στο εσωτερικό του κόμματος. «Αυτοί συνωμοτούν», ήταν ο τίτλος. Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γερονικολός με δυσκολία έβρισκε χρήματα για το χαρτί της έκδοσης και το κλείσιμο του φύλλου ήταν θέμα ημερών. Είμαστε στο γραφείο του σε πλήρες αδιέξοδο όταν χτυπάει η πόρτα και μπαίνει – ψάρακλας εκείνη την εποχή – ο Ν. Κατσαρός και λέει: «Κύριε Κώστα ο πατέρας μου είναι χασάπης στη Χαλκίδα και έχει κάποια χρήματα, αν θέλετε να μας βοηθήσει». Έκπληκτος ο Κώστας τον ευχαριστεί και του λέει πως δεν χρειάζεται να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Δεν υπήρχε άλλωστε καμία περίπτωση να δεχθεί χρήματα. Όταν φεύγει ο Κατσαρός γυρίζει σε μένα και μου λέει γελώντας (το γνωστό γέλιο του Γερονικολού): «Μαλάκα Παπαδή, μας κυνηγάει όλοι η χώρα, άμα πάρουμε τα λεφτά, θα μας κυνηγάνε και οι χασάπηδες…».
2. Λίγες ημέρες αργότερα βγαίνει το τελευταίο φύλλο της «Ρωμιοσύνης». Ήδη στα γραφεία έχουμε μείνει ελάχιστοι. Ο κεντρικός τίτλος σε άρθρο του Κώστα ήταν «Όρθιοι». Με λίγα λόγια έλεγε ότι τελικά η εφημερίδας κλείνει χωρίς να υποκύψει. Όταν γύρω στις δώδεκα η ώρα το βράδυ ολοκληρώθηκε η έκδοση παίρνουμε όλοι μαζί τα φίλμς (Γερονικολός, Εύα, Λαμ - Παπ., Σμαίλης και εγώ – συγνώμη αν ξεχνώ κάποιον) και οδεύουμε προς το τυπογραφείο, κάπου στην Βουλιαγμένης. Ωστόσο η εφημερίδα χρωστούσε ήδη στον τυπογράφο από προηγούμενες εκδόσεις και χρήματα δεν υπήρχαν. Το «σχέδιο» προέβλεπε να «απασχολήσει» ο Γερονικολός τον τυπογράφο συζητώντας διάφορα, έως ότου «ανέβει» η εφημερίδα και αρχίσει να τυπώνεται. Γύρω στις δύο όταν πλέον είχε προχωρήσει η έκδοση φεύγουμε και επιστρέφουμε σπίτια μας (μετά τις 3πμ). Όταν φύγαμε ο τυπογράφος παίρνει ένα φύλο να διαβάσει και βλέπει ότι η εφημερίδα αναστέλλει την έκδοσή της. Κατεβάζει το διακόπτη καθώς δεν υπήρχε περίπτωση να πάρει τα λεφτά του. Γύρω στις 6 πμ. - μέσα στον βαθύ ύπνο – χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι η Εύα. Μου λέει τα καθέκαστα ότι τελικά δεν κυκλοφόρησε η εφημερίδα και να αναζητήσουμε άλλο τυπογραφείο για να τυπωθεί – έστω και σε λίγα αντίτυπα – το τελευταίο φύλλο. Έτσι από τις 7 πμ. – ψόφιοι στην κούραση – αρχίσαμε να ψάχνουμε νέο τυπογραφείο από κοινού με τον Λάμπρο Σμαίλη. Βρήκαμε ένα κάπου στην Πειραιώς, όπου και τελικώς τυπώθηκε το φύλλο.
3. Ακολούθησε η «Πολιτική» (πολιτικό ένθετο στον Φίλαθλο) αλλά και η εφημερίδα του Πύργου (Πρωινή ή Πρώτη πως την έλεγαν ρε Λάμπρο Παπαγεωργίου;), όπου ο ιδιοκτήτης (ο καρπουζάς) ήθελε τοπική εφημερίδα που θα εκδίδεται στην Αθήνα. Την οποία και αναλάβαμε. Στη συνέχεια μεταφερθήκαμε στο …Κουρείο (Ταύρος), όπου «γράφθηκε» η συνέχεια του …μυθιστορήματος. Σε αυτή την περίοδο – του Κουρείου - έχουν αναφερθεί πολλοί συνάδελφοι. Το μόνο που θα προσθέσω είναι το σύνθημα που πρωτοβγήκε όταν υπήρξε η πρόταση του Κουρή στον Γερονικολό να μεταφερθούμε στον Ταύρο. Πριν την τελική απόφαση, προηγήθηκε συζήτηση του Κώστα μαζί μας. Εκεί στην σύσκεψη αυτή βγήκε η φράση «ή Κουρής, ή οικουρείς…»!!!
Δεν νομίζω ότι έχει νόημα να παραθέσω και άλλες από τις άπειρες ιστορίες που ζήσαμε την περίοδο εκείνη. 
«Σύντροφε ξάδελφε» σ’ ευχαριστώ που μας …ταξίδεψες.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Υ.Γ. Επειδή – πέραν των άλλων - καταγράφουμε και χαρακτηριστικές φράσεις του Κώστα, να προσθέσω κάτι: στα ατέλειωτα χαρτοπαίγνια – σε ορισμένα συμμετείχα – όταν κάποιος «χτυπούσε» με μεγάλο χρηματικό ποσό τον Γερονικολό, η απάντηση ήταν: «κωλόπαιδα δεν φταίτε εσείς, αυτοί που σας τα δίνουν (τα λεφτά) φταίνε..»


Ένα δεν κατάλαβα ποτέ. Πώς αυτός ο άνθρωπος, ότι και να είχε συμβεί, ότι και να είχε πάθει, όσο και αν είχε πιεί την προηγούμενη, ότι χαστούκι και να είχε φάει, όποιος και να τον είχε πουλήσει πάλι, ότι στεναχώρια και να του τρωγε το δέρμα και τα σωθικά, κάθε μα κάθε πρωί σηκωνόταν τραγουδώντας Θεοδωράκη και η πρώτη του δουλειά ήταν να βάλει τις μουσικές του. Πάντα το θαύμαζα (και) αυτό. Ευτυχώς, το κληρονόμησε και ο Χάρης.

Χρόνους πολλούς κι αν καρτερώ / γαληνεμό δεν έλαβα
στων αδελφών τη μοιρασιά / μου δόθη ο κλήρος ο λειψός
Η πετροκόλλητη σαγή / και το ζακόνι των φιδιών
Τέτοια μού΄λεγε συνέχεια... 18 χρονών εγώ, έτρεχα κι αγόραζα λεξικά κι Ελύτηδες, να μάθω, να προλάβω, να καταλάβω τι λέει...
Ο πρώτος μου διευθυντής. Ο μέντορας. Ο άνθρωπος που με εμπιστεύθηκε και με «ξήλωσε» από το ελεύθερο αστυνομικό - κάτι μονόστηλα δηλαδή- για να γίνω Συντάκτης Υλης.
Ο άνθρωπος που γέλαγε, έπινε ουίσκι στο νεροπότηρο- «το φάρμακο» όπως έλεγε - έβριζε και έβγαζε εφημερίδα μέσα σε μια νύχτα, με την ευκολία που κάνει η μανούλα μου τα γεμιστά...
Ο άνθρωπος που στάθηκε εξοργιστικά πιστός στις απόψεις του μέχρι τέλους. Σε κείνο το όραμα του σοσιαλισμού που πίστεψαν όσοι βρέθηκαν στις επάλξεις του '81.
Και αυτός ήταν από τους πρώτους δίπλα στον Αντρέα, σε μια αυτονόητη πορεία που διαδέχθηκε τη φυλακή και τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ ΕΣΑ, μια καθαρή πορεία που δεν εξαργυρώθηκε στο παραμικρό. Ο άνθρωπος που μπαινόβγαινε στο Καστρί την εποχή της παντοδυναμίας της Αλλαγής, και ποτέ δεν εισέπραξε μίζες και δεν υπέγραψε πληρωμένα «αποκαλυπτικά» πρωτοσέλιδα. Υπέγραψε όμως αληθινά αποκαλυπτικά δημοσιεύματα που σε πολλούς δεν άρεσαν.
Για αυτό και τον σταύρωσε η «πράσινη αυλή». Αλλά η λάσπη ποτέ δεν κόλλησε πάνω στον Πρόεδρο.
Για μας, για όλους εμάς, τα «παιδιά» του, αυτός ήταν ο Πρόεδρος. Και η γενιά των σαραντάρηδων που σήμερα στελεχώνει κανάλια κι εφημερίδες, χρωστάει πολλά στον Πρόεδρο. Με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Γιατί ο Γερονικολός ποτέ δεν δίδαξε λάσπη και καμαρίλα, κι ας δούλεψε χρόνια μέσα από τις επάλξεις του Κουρείου και του Αυριανισμού. Ηταν το άλλοθι του Κουρή. Στον Δημοκρατικό Λόγο, με την ελάχιστη κυκλοφορία και το πολύ μεράκι, η δημοσιογραφία ζούσε αληθινά. Και στα γραφεία και στα περίπτερα. Οι ζυμώσεις και η «γραμμή» θύμιζαν κάτι από γαλάτικο χωριό στο άντρο της κιτρινίλας. Και όταν έγραφε, άστραφτε και βροντούσε.
Και κάθε 15, που ΔΕΝ πλήρωνε ο Κουρής, ο Πρόεδρος μας φώναζε έναν-έναν στο γραφείο, και έβγαζε από την τσέπη του το μεροκάματο μας.
Και μας έβγαζε τα βράδια έξω, μετά την εφημερίδα, τον Λόγο, την ΑθηναΪκή, τη Ρωμιοσύνη -το "παιδί" του - για να μας ταΐσει γυαλιστερές και να «ζυμωθούμε». Ατέλειωτα, ξενύχτια, άπειρες ιστορίες, γέλια μέχρι δακρύων, σχολείο αληθινό.
«Συγχαρητήρια μέτρια» θα μού' λεγε, εάν διάβαζε τώρα αυτές τις αράδες.
Τι να πω, ρε Πρόεδρε; Ούτε και τώρα που τα γράφω, δεν το πιστεύω πως έφυγες...
ΥΓ: «Ο Κώστας Γερονικολός υπήρξε ένας ακέραιος άνθρωπος και υπηρέτησε με πίστη και υψηλά ιδεώδη τη δημοσιογραφία» γράφει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ. Κι ίσως είναι από κείνες τις ελάχιστες φορές που ακριβολογεί – κι ας μην το ξέρει...


Ο Antonis Vasilopoulos 
Τα γραψες ρε Νιονιό εσύ, εγώ δε μπόρεσα το μεσημέρι το διαβάζω και σπαράζει η καρδιά μου κλαίει γαμώτο

Yiannis Geronikolos Αλλαγή από μικρό σχήμα σε μεγάλο σε μία ()1) νύχτα, με τσίτα Θεοδωράκη, άπειρο ουίσκι, γέλιο και Χριστοπαναγίδια, λεχματζούν, και φωνές οτι οι σελίδες "έγιναν με το μυστρί". Μέχρι το ξημέρωμα όπου είμασταν έτοιμοι να αρχίσουμε από την αρχή αν κάτι δεν του άρεσε. Γι αυτόν και μόνο. Για τον Πρόεδρο.

Dionissia Almodóvar και σιγα τι να μας λεει ο "Ιντεπιέντεντ"!!!!!
Dionissia Almodóvar ουισκι θυμασαι? Μαλαματινα??????
Yiannis Geronikolos xaxaxaxa η "El Tavris"

Theodora Agouridou ποιός θυμάται το "κολήγων θέριεψε το αίμα της λευτεριάς με το αίμα του Αντίπα και των";
Dionissia Almodóvar και κεινα τα σχεδια τιτλου για πρωτη που εφτυνε μεσα και μετα τα ψαχνε εις τον καλαθον?????
Dionissia Almodóvar "Με τα ποδια το γραψε ο μαλακας" : Κλασσικη ατακα, κλασσικη αξια
Theodora Agouridou θυμάστε τα "έντεκα γυναικεία πόδια με κλεμμένα παπούτσια"; δεν θα το ξεχάσω, στο Κανέλλο "καλά ρε μυαλοφυγόδικε δεν έβαζες τουλάχιστον δώδεκα; η μία ήταν κουτσή;"
Yiannis Geronikolos "Χελώνααααα"
Ρόη Χάικου Αυτο που κάνετε τώρα ρε παιδιά είναι η Αθανασία!!! Λέτε ιστορίες, εμπειρίες, κομμάτια ζωής. Πείτε κι άλλα να μαθαίνουμε και μεις τα στραβάδια
Yiannis Geronikolos χαχαχαχα κορυφαίο Theodora Agouridou

George Bourdaras Δεν υπάρχει πιο οδυνηρό από το να κόβεται με αγριότητα και αμετάκλητα κομμάτι απ την ψυχή σου. Τί κι αν κλαις? Τί κι αν πονάς? Δεν διορθώνεται αυτό το "φευγιό"... Δεν θυμάμαι απλά τους όμορφα δύσκολους καιρούς. Τους "ξαναβιώνω" σε φευγαλέα "ταξίδια" του μυαλού, πολλές φορές έκτοτε. Γιατί είναι το Είναι όλο αυτό. Η μνήμη, τα συναισθήματα, η αγωνία, ο σεβασμός, ο φόβος, τα γέλια, το σφίξιμο του χεριού χωρίς λόγια, το βλέμμα όταν κάτι δεν πήγαινε καλά, οι βρισιές, το ποτό, οι πατημασιές, το σοβαρό ύφος και το γέλιο το ξαφνιοκό απ εκεί που δεν το περιμένεις. Η περπατησιά δίπλα στον "Πρόεδρο". Είμαι λυπημένος για όσα δεν έγιναν. Είμαι - αισθάνομαι τυχερός και ευλογημένος για όσα συνέβησαν. Και θέλω να λέω στον εαυτό μου, ότι συγκεκριμένοι άνθρωποι σαν κι εκείνον -ας μην μιλούσαμε... ας μην βρισκόμασταν...- "βλέποντάς" με πως προχωράω, θα χαμογελούσαν. Κι αυτό είναι Τιμή και Γαλήνη για μένα. Είναι βραβείο ζωής. Μόνο ένα μεγάλο Ευχαριστώ -πιο δυνατό από εκείνο που είχα την τύχη να του ψιθυρίσω κάποτε, σε μια από τις σπάνιες στιγμές που βρεθήκαμε τόσο κοντά- δεν κατάφερα να του πω, "εδώ". Το κρατώ σαν υποχρέωση... Αμέσως μόλις ανταμώσουμε ξανά. "Εκεί".
Dionissia Almodóvar εσενα μπουρδ, που ποτε δε θελησε να σε κανει υλατζη! "Εχει πένα ο μικρός, ασ΄τον να σκαβει...". τα ουσκακια ομως επαιζαν! Μια γυρα ξεκιναγε ο Πρόεδρος, μια γυρα ο τσιρό, μια ο τσαγκαρακης, τα μαυρα τα κουρουμπελα καθε βραδυ στον Ταυρο
Theodora Agouridou George Bourdaras ο Δήμος, ο Φρανγκίσκος και Πάνος ήταν;

George Bourdaras Την πρώτη φορά, που "δούλευα" χωρίς λεφτά στο ελεύθερο, με κάλεσε μετά από λίγο καιρό και μου πρότεινε να πάω στην ύλη. Δεν θέλω, του είπα. Παραξενεύτηκε! Μα γιατί? μου είπε χωρίς να κρύβει τον αιφνιδιασμό του. Θα τα πας καλά εκεί. Ασε δηλαδή που θα μπεις και μισθολόγιο, πρόσθεσε. Θέλω να είμαι στο δρόμο, στο ρεπορτάζ, του είπα κι ένοιωσα τότε ότι εκείνη η άρνησή μου θα με οδηγούσε πιθανόν στο δρόμο του Ταύρου, αλλά όχι για ρεπορτάζ, μα με συνοδεία ένα του "Ευχαριστώ για τη συνεργασία, δεν σε χρειαζόμαστε άλλο". Δεν θυμάμαι πόσος καιρός πέρασε από εκείνη τη μέρα που με ξαναφώναξε στο γραφείο του, αργά κάποιο βράδυ, ήτν μόνος του, για να βγάλει από το συρτάρι κάποια λίγα χρήματα για να με στηρίξει. Λίγο καιρό αργότερα, ήμουν ρεπόρτερ ... μισθολογίου...

Antonis Vasilopoulos Κάπως έτσι με έβαλε και μενα μισθολόγιο όταν σταμάτησε ο Γιωργος ο Μπάκος από την εφημερίδα με φώναξε μου είπε θα κάνεις εργατικό, να δούμε αν θα τα καταφέρεις. Και νομίζω τον έκανα υπερήφανο στη συνέχεια. Εκείνο το Βασιλό που φώναζε όταν με ήθελε στο γραφείο για θέμα που έγραφα για την πρώτη, μου έλειψε πολύ τα πρώτα χρόνια όταν έφυγα από το μαγαζί
Dionissia Almodóvar Βασιλόόόόόόόό
Antonis Vasilopoulos ναι και απαντάει μια μερα ο Λάζαρος αντί για μένα "άσε με τωρα γράφω", για να ακουστεί "τσακίσου" και η αίθουσα πεσμένη από τα γέλια
Theodora Agouridou Αντωνάκη δεν χρειαζόταν να σε φωνάξει και ψιθυριστά να έλεγε το όνομά σου αμέσως έτρεχες!
Antonis Vasilopoulos ναι με χίλια
Katerina Pateli "Αχός βαρύς ακούγεται
τι τάχα να συμβαίνει;"

Nikos Tsanakas  Λίγοι το ξέρουν! Δεκέμβριος του 1988 προπαραμονη χριστουγεννων και πηγαίνω στον Λόγο να ζητήσω δουλειά . Φτάνω μεσημεράκι και βλέπω κάτι τύπους να παίζουν ζάρια! Μπα, λέω σε μπαρμπουτιέρα μπήκα ή σε εφημερίδα! Ρωτάω εναν τύπο - δεν θυμαμαι ποιον - ποιος είναι ο Κώστας Γερονικολός, αφού έπρεπε να τον συναντήσω για να συζητήσω! Αυτός που έχει τα ζάρια μου λέει... Κόκκαλο ο Νίκος! Παω σε μια γωνια και περιμενω να τελειώσει το παιχνίδι... Που να τελειώσει όμως... Βάλτε να πάνε ο Λάμπρος και κάτω είμαι ο Δασκαλόπουλος.... πόλεμος! Οπότε γυρνάει ο πρόεδρος με κοιτάει και μου λέει! Εσύ ποιος είσαι; Ηρθα για δουλειά του λέω με μάλλον τρεμάμενη φωνή... Ζάρια παίζεις; με ρωτάει; Ναι του απαντώ και αμέσως μου ανταπαντά. Μπες στην γύρα, πάρε τα ζάρια... Προσλαμβάνεσαι! Έτσι ξεκίνησα ουσιαστικά την δημοσιογραφία, έχοντας τον πρόεδρο για δάσκαλο! όχι στα ζάρια αλλά στην πένα

Dionysis Kastoras 1985... Λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα... Με τον Dimitris Kambanos φτάνουμε στα γραφεία της "Πολιτικής" στην οδό Ακαδημίας για να ζητήσουμε να κάνουμε την εξάσκησή μας σαν μαθητευόμενοι... Συναντήσαμε "κάποιον" Lampros Papageorgiou που μας ζήτησε να του πάμε κάποια κείμενά μας και αν άρεσαν και στον Γερονικολό , τότε θα ξεκινούσαμε! Και ξεκινήσαμε! Και τον συναντήσαμε κάποια μέρα μετά όταν μας φώναξε έναν έναν στο γραφείο του.. Ήταν η αρχή... Και ήμασταν πολλοί εκεί... Ο Νίκος, η Ντίνα, η Γιούλη, ο Θανάσης, ο Κοντοπάνος, ο Παπαδής, ο Χρήστος... Βοηθήστε βρε...Nikos Katsaros Ntina Mpatzia Thanasis Mavridis Lampros Papageorgiou Πέρασαν χρόνια και ξεχνάω...

Lampros Papageorgiou ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ....ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΟΓΙΑ...ΔΑΚΡΥΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ...Α,ΡΕ ΚΩΣΤΑ...

Thanasis Mavridis Πρώτη φορά με προσέλαβε ο Κώστας στην Ρωμιοσύνη. Το απόγευμα με προσέλαβε και την άλλη μέρα έκλεισε!
Thanasis Mavridis Αχ βρε φάντασμα! δεν ξέρω τι να πω

Foufouki Fou Ακούω, θυμάμαι, συγκινούμαι! Α, ρε Πρόεδρε... Πόσο τυχερή είμαι που σε είχα διευθυντή-δάσκαλο στα παρθενικά μου βήματα στην δημοσιογραφία! Αυτό που κυρίως μας δίδαξες ήταν ήθος! Μας λείπεις ήδη, εδώ στον Τζόνσον, που όλοι έχουν κάτι να θυμηθούν και γελάμε γιατί αυτό θα έκανες κ' εσύ...

Yiannis Geronikolos Ρέστα Παπαδη με Antonis Vasilopoulos λιωμα από τα γέλια με απιστευτες ιστοριες

Thanasis Mavridis Γιάννη Τι να πρωτοθυμηθούμε. Κάθε μέρα και κάτι γινότανε. Ήταν το σπίτι μας. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι περισσότεροι που γνωριστήκαμε εκεί συνεχίσαμε σε μία δουλειά που αγαπήσαμε. Αυτό ακριβώς λέγαμε προχτές με τον Γιάννη τον Αγγέλη. Ιστορίες από εκείνα τα χρόνια... Δεν ξέραμε...

Thanasis Mavridis Ποιός θυμάται εκείνο το "μαλάκας άνθρωπος οργή Θεού";

Katerina Pateli Αχαχαχα! Συνέχεια!!!!
Yiannis Geronikolos Το απόλυτο ρητό

Katerina Pateli Με την αλάνθαστη διαίσθησή του και το αετίσιο βλέμμα του σε ένιωθε πριν ακόμη πεις αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήταν «πατάτα» ως απάντηση εισέπραττες την κλασική ατάκα: «Οργή!». Via Lampros Papageorgiou

Katerina Pateli Ο ένας χρόνος που δούλεψα στο Κουρείο ισούται με 10 χρόνια εργασιακής εμπειρίας. Τόσο απλά!

Nikos Katsaros Επειδή το έγραψα οτι σήμερα "έφυγε" ένα κομμάτι της ζωής μου και επειδή γράφεται ιστορία απόψε... Τον γνώρισα τον Μάιο του 1984 και πήγα να με προσλάβει για το αθλητικό μου είπε: εσύ παιδί μου θα κάνεις αστυνομικό.. Εκεί στην Ακαδημίας 4...που βγήκε η Ρωμιοσυνη... Έμεινα κάγκελο... ΟAndreas Konstantatos ήταν εκεί και η Ελένη Δελβινιωτη. Και άρχισα να τρέχω όλο το Λεκανοπέδιο με οτι έβρισκα.. λεωφορεία, μηχανάκια, μέχρι και με ένα άσπρο Toyota Corrola που είχε τότε είχα καλύψει τη δολοφονία Μομφεράτου στο Κολωνάκι. Και εκεί που νόμιζα οτι είχα αρχίσει να μαθαίνω με φωνάζει μετά από λίγους μήνες και μου λέει οικονομικό θα κάνεις με υπουργό τον Αρσένη.. Κάγκελο για μία ακόμη φορά.. Και ας έκλαιγα με μιά κυρία ένα βράδυ ολόκληρο στα βράχια στην Πειραϊκή.. Και όμως ο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ είχε καταλάβει και ήξερε. Αυτός ήταν.. Και ας πέταξε στα σκουπίδια, σκισμένο στη μέση το χειρόγραφο 2.500 λέξεων για τον πρώτο προϋπολογισμό μου.. Και μετά από χρόνια όταν με έβλεπε στο MEGA, γελούσε και έλεγε είδες που ήξερε ο παλιός. Αυτός ήταν... Και θα μπορούσε να είχε εξαργυρώσει τα πάντα... Αλλά δεν το έκανε... Γιατί βαθιά μεσα του πίστευε αυτό που έλεγε, "μαλάκας άνθρωπος, οργή Θεού"!!

Nikos Katsaros Και παρακαλώ θυμίστε μου το όνομα του λογιστή που είχε τότε ο Κουρής, όταν βγάζαμε το ΛΟΓΟ... Να σας γράψω μια ιστορία που εχει γίνει όταν δημοσιεύθηκε η περίφημη φωτογραφία του Μητσοτάκη με τους γερμανούς στρατιώτες στην ΑΥΡΙΑΝΗ. Ο Lampros Papageorgiou θα θυμάται..

Yiannis Geronikolos O Μπάμπης!

Nikos Katsaros @Yannis Geronikolos Δεν μπορείς να φανταστείς τι έχω πάθει από την ωρα που η Νικόλ με πήρε τηλέφωνο και μου το είπε... Την ιστορία με τον Μπάμπη, τον Κώστα και τον Γιώργο Κουρή θα σας την γράψω αυριο για να καταλάβετε την Μαγκιά του Γερονικολού, με έργα όχι με λόγια. Γιατί έτσι ήταν Μάγκας από παλιά κόπια...

Apostolos Rossios οργή!

Apostolos Rossios Είσαι της γνωστής οικογενείας; Ναι, απαντώ! Θα κάνεις ύλη!!
Apostolos Rossios Καλό ταξίδι Πρόεδρε! Θα σε θυμάμαι...


Ως δώρο "αποφοίτησης" από το Κουρείο τον Ιούνιο του '91 μου χάρισε ο Πρόεδρος ΤΟ ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ. Είχε γράψει και την εξής αφιέρωση:
"Εύγε και ανάγνωση γνωρίζεις και πολλά μέλλει να μάθεις αν το Ασήμαντο εμβαθύνεις"
Έκτοτε πήρα πολλά όμορφα δώρα, αλλά παραμένει η καλύτερη συμβουλή που μου έχουν δώσει ποτέ
Αντίο Πρόεδρε


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΚΟΣ
Και εγω είμαι ένας απο τους πολλούς που ο Κώστας άνοιξε την πόρτα της δημοσιογραφίας, τους εμπιστεύτηκε , τους στήριξε στα πρώτα βήματά τους και τους άφησε στη συνέχεια να ανοίξουν τα φτερά τους.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που πέρασα την πόρτα της "Ρωμιοσύνης" στην οδό Ακαδημίας μαζί με τον Νίκο Κατσαρό, συστημένοι απο τον Αντωνη Κοκορίκο (Χαλκιδέοι, όπως μας έλεγαν) και αφού με κοίταξε καλά καλά με έχρισε βοηθό της Δελβινιώτη στο ιατρικό ρεπορτάζ.
Η συνέχεια, μετά το άδοξο τέλος της "Ρωμιοσύνης", μας βρήκε στο "Λόγο" από όπου οι δρόμοι μας χώρισαν. Επιλογές επαγγελματικές που έφησαν και πικρίες, αλλά αυτά πέρασαν. 
Κλαίω και εγω για την απώλεια του Κώστα. Θα τον θυμάμαι πάντα , όπως και τα όσα έζησα στα μαγαζιά που δούλεψα μαζί του. Ήταν και για μένα δάσκαλος, στήριγμα φίλος.

Antonis Vasilopoulos
Θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη, τη συγκίνηση και τον πόνο που νιώθω, για έναν άνθρωπο που έφυγε σήμερα από κοντά μας για το άλλο ταξίδι που δεν έχει γυρισμό. Ο Κώστας Γερονικολός, ήταν για μένα ο άνθρωπος που μου άνοιξε την πόρτα στη Δημοσιογραφία και μου έδωσε την ευκαιρία να μπω στο επάγγελμα-όπως και σε δεκάδες άλλους συναδέλφους σήμερα. Χωρίς να μας γνωρίζει. Απλά μας έδωσε την ευκαιρία και τη στήριξη να κάνουμε τα πρώτα βήματα στη ζωή μας.
Σε μένα διέκρινε αυτό το "κάτι" και η φιλία και η αγάπη, δεν χάθηκε ποτέ-παρότι επαγγελματικά χώρισαν οι δρόμοι μας πριν από 20 και πλέον χρόνια.
Ο,τι και να πω οτι κι αν γράψω θα είναι λίγα, μπροστά σε αυτό που αισθάνομαι τώρα. Νιώθω σα να έχασα ένα δεύτερο πατέρα. Καλό σου ταξίδι Κώστα μου οι φίλοι θα σε θυμούνται και θα σε αγαπούν πάντα και για πάντα.

Προσυπογραφω απολυτως οτι γραφει ο φιλος Αντωνης.
Σε πολλους απο εμας σταθηκε σαν δευτερος πατερας βοηθωντας μας στην αρχη της ζωης μας.
Δεν θα ξεχασω ποτε την αγαπη και την βοηθεια του.
Καλο ταξιδι προεδρε.
Θα σε θυμομαστε παντα με αγαπη, νοσταλγια και ευγνωμοσυνη


Nikos Katsaros
 Δυστυχώς έφυγε από κοντά μας ενας ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ!!!!

Agis Vagianos Χρόνια πριν με πολλές μνήμες..... Καλό του Ταξίδι!
Ηλιας Σωτηροπουλος Γνώστης και συνάδελφος
Ioanna Iliadi Λυπάμαι που το ακούω. Τον είχα γνωρίσει ελάχιστα στην αρχή της δημοσιογραφικής μου καριέρας, αλλά δεν έτυχε να συνεργαστούμε σε κάποιο μέσο.
Konstantinos Deriziotis Ακριβως ετσι Αντωνη
Areti Arita Dimitrakopoulou Καλό του ταξίδι...
Nikos Tsanakas  Δάσκαλος, ψυχάρα, δημοσιογράφος... Καλό σου ταξίδι Κώστα

Δημήτρης Ευαγγελοδήμος Λυπάμαι πολύ! Καλός συνάδελφος και φίλος! Τι μέρες και νύχτες εκεί στην Ελεύθερη ι Γνώμη και στην σύντομη αλλά άκρως διδακτική περιπέτεια της Ρωμιοσύνης... Καλό σου ταξίδι Κώστα!!!
Apostolos Forlidas Αλλες εποχες αλλα ρομαντικα χρονια στιγμες και αναμνησεις. 1987 τον πρωτοσυναντησα στο συγκροτημα του Γ Κουρη. Μετα στο καναλι που ειχα το ART68. Αραιωνει...η παλια φρουρα δυστυχως. Καλο ταξιδι...

Giorgos Peponis Ναι έτυχε να γνωρίσω και εγώ τον Κώστα και μόνο καλά λόγια έχω να πώ. Καλό σου ταξίδι συνάδελφε...
Thanasis Mavridis Δεν υπάρχουν λόγια. Καλό ταξίδι πρόεδρε...
Dionysis Kastoras Ετσι είναι Αντώνη... Έτσι ήταν...

Andreas Balotis καλό του ταξίδι υπήρξε πράγματι άνυρωπος που βοήθησε πολλούς συναδέλφους να βρουν το δρόμο τους μεταξύ αυτών κι εμένα...θα βρεθούμε φίλε σε περιβόλια τ ουρανού 
Anna Papadomarkaki Πράγματι εξαιρετικός Άνθρωπος και δημοσιογράφος! Λυπάμαι πολύ. Καλό ταξίδι Κώστα...

Σοφία Νάκου Ελάχιστα τον γνώρισα, λίγα φεγγάρια μόνο στην ίδια εφημερίδα. Εκείνος διευθυντής, εγώ ξεκινούσα. Κλεισμένος πάντα στο γραφείο του, πέντε "γεια" όλα κι όλα. Όμως θυμάμαι πάντα το πόσο σεβαστός ήταν σε όλους, νέους και παλιούς... Καλό του ταξίδι

Giorgis Massavetas
Καλό σου ταξείδι συναγωνιστη, συναδελφε, φιλε και κουμπρε Κωστα Γερονικολε. Δεν προλαβες να καμαρωσεις τον Μενελαο. Αναπαυσου. Σε κουρασε πολυ η διχρονη μαχη με το τερας
Giorgos Moraitinis Με λύπησε πολύ...Καλο του ταξίδι....
Pantelis Athanasiadis Πολύ ξαφνικό. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει....
Nassia Michalopoulou Kαλο του ταξιδι
Δημήτρης Ευαγγελοδήμος Λυπάμαι πολύ! Καλός συνάδελφος και φίλος! Τι μέρες και νύχτες εκεί στην Ελεύθερη και Γνώμη και στην σύντομη αλλά άκρως διδακτική περιπέτεια της Ρωμιοσύνης... Καλό σου ταξίδι Κώστα!!!

ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΔΑΣΚΑΛΕ
Μετά την τραγική είδηση για το θάνατο του Κώστα Γερονικολού, του δασκάλου, για πολλούς από εμάς, οφείλω κάποιες αράδες ως ελάχιστη τιμή για το δικό μας «Πρόεδρο».
Όσοι τον γνώρισαν σίγουρα θα τον θυμούνται ως έναν άνθρωπο με απίστευτη αίσθηση του χιούμορ, έναν μαχητή και πραγματικό δάσκαλο της δημοσιογραφίας, ως συνάδελφο απίστευτα οξυδερκή,  ευαίσθητο, λακωνικό, σοβαρό, έντιμο. Έναν άνθρωπο με πηγαίο χιούμορ, αρκετά πνευματώδη, με σπάνια προτερήματα που ενέπνεε τον απόλυτο σεβασμό.
Αυτά και πολλά άλλα ήταν ο «Πρόεδρος» ο Κώστας Γερονικολός. Ήταν, προσωπικά για μένα ο άνθρωπος που μου άνοιξε την …πόρτα του επαγγέλματός μου.
Θα μου μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου τα πρώτα μου βήματα, τα πρώτα μου χρόνια στο επάγγελμα, ως συντάκτης ύλης, έχοντας ως διευθυντή τον «Πρόεδρο» και βεβαίως όσα ακολούθησαν μετέπειτα πάντα με διευθυντή εκείνον.  Με την αλάνθαστη διαίσθησή του και το αετίσιο βλέμμα του σε ένιωθε πριν ακόμη πεις αυτό που σκέφτεσαι. Αν ήταν «πατάτα»  ως απάντηση εισέπραττες την κλασική ατάκα: «Οργή!».  Αν ήταν θετικό τότε ως απάντηση εισέπραττες ένα χαμόγελο  και σχόλια του τύπου «έγραψες» αλλά με τους δικούς του κώδικες.  
Αυτό όμως που με συνόδευσε πολλά χρόνια μετά, ήταν το κορυφαίο του σχόλιο όταν για πρώτη φορά παρουσιάστηκα μπροστά του για να εργαστώ στην εφημερίδα. Μετά το διαδικαστικό και τις απαραίτητες συστάσεις μου, αφού με άκουσε με προσοχή, ανασήκωσε τα φρύδια του και με ρώτησε με σοβαρό ύφος:
«Μάλιστα! Είσαι δηλαδή της γνωστής οικογενείας των κομμουνιστοσυμμοριτών;»  Έμεινα άφωνος. Δεν είχα ιδέα τι εννοούσε! Χαμογέλασε με συγκατάβαση και μου είπε: «Ακόμη εδώ είσαι σύντροφε;». Έτσι ξεκίνησα  την πορεία μου στο επάγγελμα αυτό. Λίγους μήνες μετά, ήμουν απέναντί του στο γραφείο και μπαίνει ένας συνάδελφος γνωστός ο οποίος απευθύνεται σε μένα με το μικρό μου όνομα. Το σχόλιό του ήταν άμεσο προς το συνάδελφο και με σοβαρό ύφος: «Είναι ο κύριος… καθότι δεν είστε ξαδέρφια!». Και όμως δεν μπορούσες να γελάσεις φωναχτά. Βαθιά μέσα σου όμως γινόταν πανηγύρι!  Κανείς μας από όλους και όλες που εργάστηκαν με τον «Πρόεδρο», τον Κώστα Γερονικολό, δεν μπορεί να ξεχάσει, τη σύνταξη ύλης, τα ρεπορτάζ, τα κείμενα, τους τίτλους, τα ξενύχτια, τις αγωνίες, τα τραγούδια του Μίκη τις «μικρές» ώρες , τα ποτά, το τυπογραφείο, τη φωτοσύνθεση,  τη συλλογικότητα, την ομαδική δουλειά και το ατέλειωτο κέφι για δουλειά.  Όλα αυτά ήταν ο «Πρόεδρος». Θα μας λείψεις «Πρόεδρε»!

·         eo Pal Καλός Φίλος! και το ξέρω ότι τον αγαπούσες πολύ όπως και αυτός!
·          
Νίκος Πουλογιάννης Σπουδαιος. Τον θυμαμαι απο τις εποχες του Επι του Πιεστηριου... Αιωνια του η Μνημη.
Dimitris Kambanos Έφυγε ένας δάσκαλος της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Άνθρωπος
με ήθος, ευγένεια και γνώση. Η ιστορία μπορεί να το θυμάται ως τον άνθρωπο που δίδαξε
ελευθεροτυπία πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα. Εμπνευστής και αγωνιστής της απεξάρτησης
της δημοσιογραφίας από το εκδοτικό κατεστημένο. Διακεκριμένος στη συνείδηση των
συνεργατών του και κορυφαίος στην πολιτική του αρθρογραφία.
Θα σε θυμόμαστε για πάντα Κώστα, καλό ταξίδι...

Kostas Melissopoulos
Όσοι τον γνωρίσαμε τον αγαπήσαμε γιατί σηματοδοτούσε κάτι από την αλλοτινή νιότη μας. Ξέρουν αυτοί που με ξέρουν. Καλό ταξίδι Πρόεδρε...

Marika Arvanitopoulou συμφωνώ μαζί σου Κώστα μου.Έγραφα λίγο πριν ότι ήταν ο πρώτος μου διευθυντής.,Τον γνώρισα καλά,τον έφαγε η παλιοαρρώστια
 
Chris Tseberis 
Καλο ταξιδι προεδρε... μονο ευχαριστω για οσα μας εμαθες

Diamantis Bramos 
Ο Κώστας Γερονικολός ήταν ο πρώτος μου Διευθυντής σύνταξης στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" πριν από 20 χρόνια στην αρχή της δημοσιογραφικής μου πορείας...!!! Καλό ταξίδι δάσκαλε...καλή αντάμωση... Θερμά συλλυπητήρια στον εκλεκτό φίλο , συνάδελφο και αδελφό του Γιάννη...!!!

Ήμουν τυχερός που έπεσα πάνω του. Του χρωστάω την καλύτερη δημοσιογραφική παρέα που γνώρισα στην Αθηναική το 1996 και με συντροφεύει ακόμη. Του χρωστάω γερές τζούρες από μαθήματα δημοσιογραφίας και αξιοπρέπειας και του οφείλω ένα τεράστιο ευχαριστώ. Καλό ταξίδι πρόεδρε!


Πρόεδρε-δάσκαλε δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ...

Ikaros Smirnis
 Γερο μου καλο δρομο...!!!
Ειναι τιμη μου που δουλεψα πλαι σου, ειμαι περηφανος που σε γνωρισα!!!!
Ο Δευτερος της πενταμελους παρεας του ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ "ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ" που μας φευγει μετα τον Μιχαλη Γαργαλακο
Πέθανε ο Κώστας Γερονικολός. Ήταν ένας γενναίος, τολμηρός και παθιασμένος δημοσιογράφος. Τον θυμάμαι με νοσταλγία και αγάπη την ημέρα που ο Ανδρέας είχε πει το περίφημο «Βυθίσατε το Χόρα» - τότε που με τον αδελφό του, Γιάννη, ψάχναμε κάβες να στοκάρουμε ουίσκι για τις δύσκολες μέρες που θα μπορούσαν να 'ρθουν. Ήταν ο πρώτος καθημερινός άνθρωπος που μου έμαθε να μη βλέπω τα πράγματα άσπρο μαύρο...

·         Yiorgos Kordomenidis Μυθικό όνομα της δημοσιογραφίας! Ωραίο το ξόδι, Ηλία.
Ilias Provopoulos Κλείνει σιγά - σιγά η εποχή της νεότητάς μας στις εφημερίδες Ηλία. Καλό του ταξίδι...

Konstantinos Deriziotis Γιαννη μου πολλα συλληπητηρια. Ο Κωστας για πολλους απο εμας ηταν ενας δασκαλος και ενας δευτερος πατερας. Βοηθησε παρα πολυ κοσμο, και εμενα, στην αρχη της ζωης μας. Παντα τον ειχα στο μυαλο μου για τις ευκαιριες που μου εδωσε. Δεν θα τον ξεχασω ποτε.


Sofia Stefanou · 


Συγκινήθηκα ιδιαίτερα με τη φωτογραφία αυτή, που μιλάει στο τηλέφωνο. Έτσι γνώρισα τον Κώστα Γερονικολό, μπαίνοντας στο Δημοκρατικό Λόγο. Τον είδα πριν μήνες στον ΕΔΟΕΑΠ, χαιρετηθήκαμε, φιληθήκαμε, ήταν πολύ αλλαγμένος. Δεν μου μίλησε για την αρρώστια. Χάρηκα πολύ που ειδωθήκαμε. Τώρα τον χαιρετώ και πάλι: Αντίο "κύριε" Γερονικολέ!


...Η πρώτη μου δουλειά, η πρώτη μου εφημερίδα, το πρώτο μου ρεπορτάζ, η πρώτη μυρωδιά του μελανιού, το πρώτο ξενύχτι στα γραφεία της Οδού Ακαδημίας, η πρώτη συμβουλή, ο πρώτος μισθός, τα πρώτα ένσημα, η πρώτη συνέντευξη, το πρώτο πρωτοσέλιδο, το πρώτο ταξίδι στο εξωτερικό και τα άλλα τα Σαββατοκύριακα στην Καλαμάτα, ο πρώτος μου Διευθυντής... Ο πρώτος μας διευθυντής για εμάς που ζήσαμε μαζί σου τα πρώτα μας βήματα... Και είμαστε πολλοί Κώστα! Σε ευχαριστώ για όλα... Δεν θυμάμαι γαμώτο αν στο είπα ποτέ.. Καλό Ταξίδι Κώστα Γερονικολέ...

Thanasis MavridisAndreas Balotis
Γεια σου Ανδρέα. Έχουμε χρόνια να τα πούμε. Και βρισκόμαστε και πάλι εξαιτίας του προέδρου
 γεια σου φίλε μου , πράγματι χαθήκαμε αλλά βλέπεις ο κώστας είχε το χάρισμα να ενώνει ανθρώπους 
Thanasis Mavridis πράγματι. νιώθω τυχερός που τον γνώρισα. και μαζί και πολλούς καλούς δημοσιογράφους. Ήταν άλλα τα χρόνια εκείνα...



Το κείμενο αυτό δημοσιεύθηκε σε 13 εφημερίδες της περιφέρειας την Τετάρτη. Και την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε απολύτως το «άφιλο» των πολιτικών. Από όλους όσους κάποτε χρειάσθηκαν τον Κώστα, από όλο το παλαιό ποτέ ΠΑΣΟΚ μόνον ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Στάθης Παναγούλης και ο Στέφανος Τζουμάκας τίμησαν την κηδεία του.
Πικρές αλήθειες
Πάνω σε φέρετρο
Αποφεύγω τα μνημόσυνα από τούτη τη στήλη. Δεν το έκανα για τον Σοφιανό Χρυσοστομίδη, ούτε για τον Σεραφείμ Φυντανίδη, παρά το ότι ήταν πολλά εκείνα που με συνέδεσαν μαζί τους. Αν σήμερα κάνω μια εξαίρεση, δεν είναι τόσο για να πω δημόσια το «καλό ταξίδι» στον Κώστα Γερονικολό, που μετά από δίχρονη πάλη «έφυγε» χθες. Είναι γιατί η περίπτωση του συνιστά μια από τις κραυγαλέες περιπτώσεις που μου θυμίζει πόσο, μα πόσο, άφιλοι είναι συνήθως οι πολιτικοί.
Με τον Κώστα συνδεθήκαμε από τις πρώτες μέρες της μεταπολίτευσης, όταν ήμουν αρχισυντάκτης στην «Αθηναϊκή» και εκείνος, φρεσκοβαλμένος από τη φυλακή, κάλυπτε το «ελεύθερο πολιτικό» και κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, ώσπου, ταχέως, τον ζήτησαν από το «Βήμα». Το θεώρησαν ως εξαιρετική μεταγραφή. Όχι μόνον επειδή ο Γερονικολός ήταν παθιασμένος εργασιομανής. Αλλά και για έναν άλλο «πονηρό» λόγο. Διότι ήταν τυφλά αφοσιωμένος στον Ανδρέα Παπανδρέου. Και θα λειτουργούσε, όπως και λειτούργησε, ως δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στο συγκρότημα Λαμπράκη και τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.
Ήταν τόσο φανατικά αφοσιωμένος ώστε κάθε θέλημα του Ανδρέα αντιμετωπιζόταν ως «θεϊκή εντολή». Τόσο ώστε συχνά από άλλους συναδέλφους να αντιμετωπίζεται σκωπτικά με τη φράση «το εξώγαμο του Ανδρέα». Αυτή η αφοσίωση του ήταν που τον κατέστρεψε επαγγελματικά. Διότι, με το μόνιμο πάθος που είχε ο Ανδρέας να έχει τον απολυτό έλεγχο σε «δικές» του εφημερίδες, τον χρησιμοποίησε, όπως και τον άλλοτε κραταιό έκδοτη του «Ταχυδρόμου» Βόλου, τον μακαρίτη Γιώργο Πόπωτα, όταν, πρωθυπουργός πια, αποφάσισε να αποκτήσει μια πρωινή και μια απογευματινή εφημερίδα. Και βεβαίως οι εφημερίδες που δεν ήταν τίποτε άλλο παρά «η φωνή του Κυρίου», , δυο έντυπα θυμιατά, απέτυχαν παταγωδώς.
Όταν ο ίδιος τόλμησε να εκδώσει, συνεταιρικώς με άλλους συναδέλφους, την «Ρωμιοσύνη», μια εφημερίδα που υποστήριζε μεν το ΠΑΣΟΚ αλλά ασκούσε κριτική σε πρόσωπα και σε πολιτικές επιλογές –αλλά ποτέ στον ίδιο τον Ανδρέα- γνώρισε έναν καταιγισμό επιθέσεων από κορυφαία στελέχη του «κινήματος». Ώσπου αναγκάσθηκε να αναστείλει την έκδοση. Και φυσικά ο πρόεδρος, που είχε γίνει και κουμπάρος του, βαφτίζοντας τον πρώτο γιο του, δεν είχε ...χρόνο να αντιδράσει, να συμπαρασταθεί στο έως τότε «αριστερό του χέρι». Έτσι είναι, κατά κανόνα, οι πολιτικοί. Άφιλοι. Εγώ, άλλωστε, το γνώρισα στο πετσί μου. Όπως, πιθανότατα, και άλλοι δημοσιογράφοι.