6 Φεβ 2009

Διαγγέλματα…


Του Γιάννη Γερονικολού


Παρακολούθησα με περισσό ενδιαφέρον την ιδιότυπη τηλεοπτική μονομαχία του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το βράδυ της Πέμπτης. Δεν ξέρω αν οι υπεύθυνοι στα κομματικά τους επιτελεία τους είπαν, μετά το πέρας των μεταδόσεων, αν ήταν καλοί ή όχι ή αν κατάφεραν να πάρουν πόντους για την επόμενη δημοσκόπηση. Αυτό που σίγουρα δεν τους είπαν, - διότι δεν γεννήθηκε ακόμα ο κολαούζος που λέει τα πράγματα με το όνομά τους - είναι ότι γέμισαν με θλίψη όποιον πολίτη αυτής της χώρας πίστευε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ως κράτος το οικονομικό τσουνάμι που έρχεται.

Ο κύριος Παπανδρέου σε μια πολύωρη συνέντευξη ζήτησε ντίλ εκλογών για «το καλό της χώρας», αλλά παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων δεν ξεκαθάρισε ούτε τις πολιτικές με τις οποίες θα επιχειρήσει άμυνα στην κρίση, ούτε τα πρόσωπα τα οποία θα κάνουν πράξη το όποιο οικονομικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Και άντε να δεχτούμε ότι τα πρόσωπα δεν παίζουν ρόλο – που παίζουν βέβαια – οι προτάσεις όμως πού είναι να τις κρίνουμε; Διότι με γενικεύσεις του στυλ «λεφτά υπάρχουν» και θα «στηριχθούμε στη συμμαχία των αδύναμων και των δημιουργικών δυνάμεων», κανείς δεν πείθεται. Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα μας ενημερώσει για όλα αυτά από την επομένη της κήρυξης των εκλογών! Μέχρι τότε μάλλον θέλει να τα κρατήσει μυστικά μην τυχόν και του πάρουν τη μυστική συνταγή.

Από την άλλη ο Πρόεδρος της κυβέρνησης βγήκε την κατάλληλη ώρα, με το που τελειώνουν τα «μυστικά της Εδέμ», για να πει το μεγάλο μυστικό διακαναλικά: Έρχεται μεγάλη κρίση, η οποία θα μας πλήξει όλους!.. Δε θέλω να πιστέψω ότι το κατάλαβε μόλις τώρα και έτρεξε να μας προειδοποιήσει ο Πρωθυπουργός μας. Απλά, μιας και ο κ. Παπανδρέου ήρθε δεύτερος και καταϊδρωμένος να καταγγείλει την έλλειψη ενός εθνικού σχεδίου για οικονομική ανάκαμψη καθώς τον είχε προλάβει ο υπουργός υγείας, ο κ. Καραμανλής αισθάνθηκε την ανάγκη να πείσει τους πολίτες ότι η κυβέρνηση διαθέτει τέτοιο σχέδιο. Το ερώτημά μου βέβαια είναι γιατί και αυτός, παρά την παρέμβασή του, το κρατάει κρυφό και δεν μας το λέει να το γνωρίζουμε. Εκτός αν σχέδιο βαφτίζουν τις αλλαγές στα νομοσχέδια του Αλογοσκούφη.

Την ίδια ώρα, έδινε συνέντευξη τύπου και ο Γάλλος Πρόεδρος ζωντανά σε πανεθνικό δίκτυο με αποκλειστικό θέμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Συνέντευξη όχι «διάγγελμα» και καθαρίσαμε. Εκεί λοιπόν ενώπιον του Γαλλικού λαού διαβεβαίωσε ότι τα μπόνους για τα στελέχη των δημοσίων τραπεζών της Γαλλίας «εφέτος θα είναι μηδενικά» και εξήγγειλε ότι θα μειώσει κατά 8 δισ. ευρώ τους φόρους των επιχειρήσεων το 2010, ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο εργοστασίων. «Θέλω να κρατήσουμε ανοιχτά τα εργοστάσια στη Γαλλία» είπε ο κ. Σαρκοζί, ο οποίος προανήγγειλε φοροελαφρύνσεις σε χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, με παράλληλη επιβάρυνση των οικονομικώς ισχυρότερων στρωμάτων του πληθυσμού. Καλά, κακά, φτάνουν, δε φτάνουν, ο άνθρωπος εξήγησε τα μέτρα που παίρνει. Δεν είπε έχουμε σχέδιο αλλά δεν το λέμε για να μην μας το κλέψει η στρίγκλα η Μέρκελ!

Τρεις συνεντεύξεις, τρεις ηγέτες, τρεις πολιτικές, ένα πρόβλημα και μια απάντηση: η Γαλλία τουλάχιστον το παλεύει…