4 Ιαν 2010

ΟΤΕ και ΑΜΕΑ


Είχα, πριν από λίγο καιρό, στείλει το ακόλουθο email στον ΟΤΕ:

"Θα ήθελα να ρωτήσω με ποια λογική η έκπτωση που δίνεται στα ΑμεΑ από τον Οργανισμό, έκπτωση η οποία «διαφημίζεται» και από το αντίστοιχο site του υπουργείου επικοινωνιών – ή όπως αλλιώς λέγεται σήμερα – αφορά μόνον στις πεπαλαιωμένες και άχρηστες πια συνδέσεις dial up και όχι στο conn-x ή άλλα ευρυζωνικά. Με αυτόν τον τρόπο πώς βοηθούνται τα ΑμεΑ;
Επίσης, γιατί παρά την Ευρωπαϊκή νομοθεσία κάποια καταστήματα “oteshop” όπως για παράδειγμα αυτό της Ηλιούπολης δεν είναι προσβάσιμα;"

Και ιδού η απάντηση:

"Το Τηλεπικοινωνιακό Εμπορικό Κατάστημα του ΟΤΕ της Ηλιούπολης λειτουργεί στο ισόγειο κτιρίου που έχει ενοικιασθεί, επί της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου 109. Η πρόσβασή του έχει δημιουργηθεί από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου βάσει της οικοδομικής αδείας του κτιρίου και οι επεμβάσεις που έχουν γίνει από τον ΟΤΕ αφορούν μόνο στις προθήκες και άλλα έπιπλα του εσωτερικού χώρου.Η κατασκευή πρόσβασης (ράμπα) στο χώρο απαιτεί έγκριση από τον Δήμο για μόνιμη κάλυψη του πεζοδρομίου και αναθεώρηση της οικοδομικής αδείας του κτιρίου με τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη. Ομοίως και η κατασκευή αναβατορίου προϋποθέτει την κάλυψη του πεζοδρομίου και αλλαγές στην είσοδο, πάλι με τις προηγούμενες εγκρίσεις.
(σ.σ. και γιατί δεν παίρνουν τη έγκριση;)

Όσον αφορά στην έκπτωση σε ΑμΕΑ θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής: Σε συνέχεια της κοινής υπουργικής απόφασης υπ’ αριθ. 44867/1637/2008, που επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο της Καθολικής Υπηρεσίας (Κ.Υ.) διευρύνοντας περαιτέρω τις υποχρεώσεις της εταιρίας μας, αφού προσθέτει στις ήδη υπάρχουσες παροχές, νέες δράσεις για νέες κατηγορίες ατόμων με ειδικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Α) και ατόμων με ειδικές κοινωνικές ανάγκες (Α.Μ.Ε.Κ.Α), ο ΟΤΕ διαπίστωσε σοβαρά προβλήματα ως προς την εφαρμογή και υλοποίηση της σχετικής απόφασης.

O ΟΤΕ, ως υπόχρεος Καθολικής Υπηρεσίας, επεσήμανε με επιστολή του τα σημαντικά ζητήματα που εγείρονται από την εν λόγω ΚΥΑ και ζήτησε συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς, με συμμετοχή κατά κύριο λόγο εκπροσώπων του πρώην Υπουργείου Μεταφορών & Επικοινωνιών και κατά δεύτερον της ΕΕΤΤ, του πρώην Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών και του πρώην Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε τα ζητήματα αυτά να εξεταστούν και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις.

Στη σχετική συνάντηση οι αρμόδιοι φορείς αναγνώρισαν τα ζητήματα που τέθηκαν από τον ΟΤΕ και επιβεβαιώθηκε η ανάγκη αναθεώρησης της προαναφερόμενης ΚΥΑ. Ζητήθηκε δε από τον ΟΤΕ να συντάξει επιστολή με τις παρατηρήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις αναμόρφωσης της ΚΥΑ, προκειμένου να συνεκτιμηθούν κατά την επανεξέτασή της. Ακολούθως εστάλη από την υπηρεσία μας υπ. αριθμ. 8/380418/15-4-2009 επιστολή προς τα αρμόδια Υπουργεία και την ΕΕΤΤ, η οποία περιελάμβανε ό,τι ζητήθηκε κατά την παραπάνω συνάντηση. Έκτοτε εκκρεμεί ακόμα η σχετική απάντηση και ρύθμιση, απαραίτητες για την υλοποίηση των δράσεων που ορίζει η ΚΥΑ."

Αυτά, χωρίς περαιτέρω σχολιασμό και με το μπαλάκι στα υπουργεία. Θα επανέλθω...