26 Ιουλ 2010

Απίστευτο!

του Δημήτρη Καμπουράκη από το protagon

Θα σας διηγηθώ τώρα (άλλη) μια σύγχρονη ιστορία τρέλας του Ελληνικού Δημοσίου, της οποίας έγινα κοινωνός συνομιλώντας με φρικαρισμένο ταμία που εργάζεται στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν καλύπτει έξοδα κινητών τηλεφώνων για τους εργαζόμενους σ’ αυτό. Σε καμία βαθμίδα της ιεραρχίας, ακόμα κι αν είναι προφανές ότι τα χρειάζονται για υπηρεσιακούς λόγους. Οι Πάρεδροι, τηρώντας το νόμο, δεν εγκρίνουν ποτέ τέτοιες δαπάνες. (Μην αναρωτηθείτε πώς ο κ. Χατζηγάκης είχε τριάντα κινητά - τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου υπάγονται σε κάποιον άλλο νόμο που τα επιτρέπει).

Το Ελληνικό Δημόσιο και τα Νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που είναι σπαρμένα ανά την επικράτεια, διαχειρίζονται πάρα πολλά χρήματα. Επειδή τα τελευταία χρόνια είχε ξεσπάσει κύμα ληστειών και διαρρήξεων σε Δημόσιες Υπηρεσίες, τα καταστήματα που έχουν ταμείο και χρηματοκιβώτιο, θωρακίστηκαν με συναγερμούς. Λογικό.

Οι συναγερμοί ως γνωστό, εκτός από σύνδεση με τη γραμμή της σταθερής τηλεφωνίας του κτιρίου (που κόβεται και αχρηστεύεται εύκολα) διαθέτουν και γραμμή κινητής τηλεφωνίας, η οποία σε περίπτωση παραβίασης ειδοποιεί το κέντρο ή το τοπικό αστυνομικό τμήμα. Επειδή (όπως ήδη εξήγησα) έξοδα κινητής τηλεφωνίας δεν εγκρίνονται, το ίδιο το δημόσιο είχε καταφύγει σε μια πολύ απλή πατέντα για να παραβιάσει τον (χαζό) νόμο που έχει θεσπίσει για τον εαυτό του. Έβαζε στους συναγερμούς του μια γραμμή καρτοκινητού χωρίς συμβόλαιο. Μια φορά το χρόνο ο ταμίας πήγαινε στον ΓΕΡΜΑΝΟ ας πούμε, ανανέωνε την κάρτα του συγκεκριμένου αριθμού και έπαιρνε τιμολόγιο με τα στοιχεία της υπηρεσίας, το οποίο αναφερόταν σε αγορά χαρτικών ή άλλων αναλώσιμων. Το κατέθετε και έπαιρνε τα χρήματά του. Ούτως ή άλλως το κόστος ήταν πολύ μικρό, αφού οι γραμμές αυτές (εκτός από τη σπάνια περίπτωση διάρρηξης) κάνουν ένα τηλεφώνημα τη μέρα σε συγκεκριμένη ώρα, για να δώσουν σήμα ότι όλα είναι καλά. Το σύστημα αυτό, μπορεί να φαντάζει χαζό, πάντως ως τώρα δούλευε.

Και ξαφνικά έρχεται ο περίφημος νόμος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος, που ορίζει ότι όλοι οι αριθμοί καρτοκινητών πρέπει να χρεωθούν σε φυσικά πρόσωπα. Η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουλίου και την επόμενη το πρωί όσες γραμμές δεν έχουν δηλωθεί, θα τεθούν αυτομάτως εκτός λειτουργίας. Και τώρα τι γίνεται; Αν πάει ο διευθυντής της τάδε δημόσιας υπηρεσίας να δηλώσει τους αριθμούς των συναγερμών στο όνομα της υπηρεσίας του, παραβιάζει το νόμο που ρητά αναφέρει ότι το δημόσιο δεν καλύπτει δαπάνες κινητής τηλεφωνίας. Οι λογαριασμοί δεν θα πληρωθούν ποτέ, θα τους απορρίψει ο Πάρεδρος. (Αφήστε που νόμιμος εκπρόσωπος μιας υπηρεσίας ή οργανισμού θεωρείται μόνο ο διοικητής του και όχι οι κατά τόπους διευθυντές. Δηλαδή ο διοικητής του ΟΓΑ θα πρέπει να χρεωθεί ονομαστικά 500 αριθμούς τηλεφώνων για τα υποκαταστήματα όλης της Ελλάδας).

Αν πάλι για να ξεμπλέξουν, υποχρεώσουν τον τοπικό διευθυντή ή ταμία να δηλώσει στο όνομα του τη γραμμή συναγερμού του υποκαταστήματος του, το τιμολόγιο (ακόμα κι αν λέει για αναλώσιμα) θα βγαίνει στα στοιχεία του ιδιοκτήτη της γραμμής. Το Δημόσιο όμως δεν πληρώνει τιμολόγια που έχουν βγει στο όνομα τρίτων, αλλά μόνο αυτά που έχουν τα δικά του στοιχεία. Άρα οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάρουν τα λεφτά, δηλαδή θα πληρώνουν τη γραμμή του συναγερμού της υπηρεσίας από την τσέπη τους. Φυσικά οι περισσότεροι δεν το δέχονται. Λέω οι περισσότεροι, διότι υπάρχουν και κάποιοι ταμίες που αποφάσισαν να το αποδεχτούν, διότι ο νόμος (διαφορετικός αυτός) λέει πως όταν γίνει κλοπή ή ληστεία, κατ’ αρχήν υπόλογος είναι ο ταμίας ανεξάρτητα από τις γενικότερες συνθήκες που οδήγησαν στο γεγονός. Άντε να εξηγήσει ταμίας στον βαριεστημένο Ασφαλίτη που θα κάνει την ανάκριση, ποιο νομικό χάος αχρήστευσε τον συναγερμό του. Το πιθανότερο είναι να βρεθεί σε διαθεσιμότητα πριν καταλάβει τι έγινε.

Με τούτα και με κείνα, η 30η Ιουλίου 2010 πλησιάζει και το θέμα παραμένει άλυτο. Και ούτε διαφαίνεται τακτοποίηση στο εγγύς μέλλον. Την 1η Αυγούστου λοιπόν, χιλιάδες κρατικά χρηματοκιβώτια και ταμεία ανά την επικράτεια θα βρεθούν ανυπεράσπιστα, επειδή θα έχουν σιγήσει οι συναγερμοί τους.

Διαρρήκτες μου, καλές δουλειές. Ελληνικό κράτος, καλά κρασιά.