30 Ιαν 2009

Ο Ερντογάν


Από τον "Άγιο" και το http://grbloopers.blogspot.com

Χρόνια τώρα προβληματίζομαι για την περίπτωση Ερντογάν.
Τον βλέπω να κινείται σε τεντωμένο σχοινί και να καταφέρνει πάντα να φτάνει στην άκρη.
Παρατηρώ ένα μοναδικό διπλωμάτη να απαρνείται την διπλωματία και να ισχυρίζεται ότι κάνει μόνον πολιτική.
Διέκρινα έναν όμηρο-πολιτικό του καθεστώτος στη γείτονα να διαπραγματεύεται με μοναδικό τρόπο με το κεμαλικό κατεστημένο, ακόμη και με το ίδιο το παρακράτος και από υποχείριό τους να καταλήγει ηγέτης τους.
Απόρησα παρακολουθώντας έναν πολιτικό που αντιμετώπισε, καταρχήν, σχεδόν όλος ο κόσμος με δυσπιστία και περιφρόνηση, να κερδίζει μέρα με την ημέρα με την προσωπικότητα και την μοναδική διπλωματική του δεινότητα, τον σεβασμό και την εκτίμηση των διεθνών κέντρων διαμόρφωσης - και χειραγώγησης – της διεθνούς πολιτικής.

Ήταν βέβαιο πλέον ότι ένας μεγάλος πολιτικός είχε ανέλθει στην εξουσία, στη Τουρκία. Ήταν σίγουρο ότι ο Ερντογάν ήρθε για να γράψει ιστορία και όχι απλώς να αναφερθεί σε μια αράδα της.
Αυτός ο ηγέτης που τον τελευταίο καιρό έδειχνε σημάδια κόπωσης αναγεννήθηκε στο Νταβός, αναδεικνύοντας την ταυτότητα της Τουρκίας ως μεγάλης περιφερικής δύναμης που είναι αποφασισμένη να τραβήξει τον δικό της δρόμο στις διεθνείς σχέσεις, υπηρετώντας αταλάντευτα αποκλειστικά τα ιδιαίτερα συμφέροντα της, διαπραγματευόμενη μάλιστα στο ίδιο επίπεδο με τις μεγάλες δυνάμεις.
Η σύγκρουση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον ισραηλινό πρόεδρο, Σιμόν Πέρες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και η φράση του: «Σκοτώσατε ανθρώπους…το Ισραήλ γνωρίζει πολύ καλά πως να δολοφονεί βρέφη», ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας, εάν μάλιστα συνδυαστεί με τον δραστήριο ρόλο του τις ημέρες της μεγάλης επίθεσης των Ισραηλινών και της επιμονής του να κληθεί και η Χαμάς στην πολιτική διαδικασία για μόνιμη ειρήνευση και διευθέτηση του παλαιστινιακού.

«Για μένα το Νταβός τελείωσε», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και τα …βρόντηξε από το πάνελ στο οποίο συμμετείχε, επειδή ο συντονιστής της συζήτησης δεν του έδωσε το λόγο έπειτα από τοποθέτηση του ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες, αφήνοντας τους πάντες άναυδους.
Στη Γάζα, η Χαμάς χαιρέτισε την οργισμένη αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο «διπλωματικές πηγές», μετέδωσε ότι ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα στις 7 Φεβρουαρίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, έσπευσε να δώσει το χέρι στον Ερντογάν, καθώς ο δεύτερος αποχωρούσε οργισμένος από το πάνελ γράφοντας στα παλιά του παπούτσια τον Πέρες και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.
Μετά από αυτά ήταν φυσιολογικό χιλιάδες Τούρκοι να συγκεντρωθούν έξω από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, επιφυλάσσοντας υποδοχή ήρωα στον πρωθυπουργό και να αναρτήσουν πανό που έγραφε: «Καλωσόρισες κατακτητή του Νταβός».
Μόνον που οι περισσότεροι δεν κατάλαβαν ότι ο Ερντογάν «κατέκτησε» κάτι πολύ σημαντικότερο από το Νταβός. Μια περίοπτη θέση για τον ίδιο και την Τουρκία στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην κρισιμότερη γεωστρατηγικά και γεωοικονομικά περιοχή του πλανήτη μας.

«Η Τουρκία είναι υπέρ της ειρήνης, αλλά κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκία είναι η εγγύηση της ειρήνης στην περιοχή» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός προς κάθε αποδέκτη…και έστειλε «χαιρετίσματα» στον σεμνοταπεινιάρη κουμπάρο του.