Κάπου εκεί έξω, όπου δεν είναι κυρίαρχες θρησκείες η λαμογιά, η καφρίλα και ο εύκολος πλουτισμός, εκεί όπου δεν ασχολούνται με τον ελληνικό πολιτικό μικρόκοσμο, με dvd και κρυφές κάμερες, με γκάλοπ και παπαδαριό, ένα μεγαλόπνοο ευρωπαϊκό σχέδιο άρχισε να παίρνει «σάρκα και οστά».
Πρόκειται για την «Europeana», το μεγαλύτερο ίσως τεχνολογικό άλμα στη προσπάθεια διάδοσης της γνώσης από τότε που ο Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία.
Η έμπνευση και η επιμονή κάποιων ανθρώπων, με τη βοήθεια της τεχνολογίας που προχωρά με γεωμετρική πρόοδο φέρνουν την ευρωπαϊκή κληρονομιά στην κουλτούρα, τη γνώση και τις τέχνες στο σπίτι του κάθε πολίτη ή τουλάχιστον στον υπολογιστή του, στο δικτυακό τόπο www.europeana.eu.
Από τα έπη του Ομήρου και τη Θεία Κωμωδία του Δάντη ώς τις όπερες του Μότσαρτ και την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, η ιστορία, η τέχνη, η λογοτεχνία, το σινεμά και η μουσική της Ευρώπης είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων σε 23 γλώσσες. Η Europeana συγκεντρώνει «αντικείμενα» από 1.000 μουσεία, εθνικές βιβλιοθήκες, γκαλερί και αρχεία. Περιέχει σήμερα 3 εκατομμύρια αντικείμενα και φιλοδοξεί να απαριθεί 10 εκατ. ώς το 2010. Κι αυτό είναι μόνο μια αρχή, αφού ώς τώρα έχει ψηφιοποιηθεί μόλις το 1% των ευρωπαϊκών ιστορικών έργων και έργων τέχνης.
Στόχος της Europeana είναι να γίνει όχι απλώς μια βιβλιοθήκη, αλλά μια πραγματική πηγή έμπνευσης για τους Ευρωπαίους του 21ου αιώνα, η οποία θα τους βοηθήσει να ανταγωνιστούν σε δημιουργικότητα με τους πιο εφευρετικούς προγόνους τους όπως τους αρχιτέκτονες της Αναγέννησης. Φανταστείτε και μόνο τι δυνατότητες προσφέρει στους σπουδαστές, στους λάτρεις των τεχνών ή τους ακαδημαϊκούς να έχουν πρόσβαση, να συνδυάζουν και να εξερευνούν επιγραμμικά τους πολιτιστικούς θησαυρούς των κρατών μελών.
Περισσότεροι από 1.000 πολιτιστικοί οργανισμοί από όλη την Ευρώπη προσέφεραν υλικό στην Europeana. Διάφορα ευρωπαϊκά μουσεία, μεταξύ των οποίων του Λούβρου στο Παρίσι και του Rijksmuseum στο Άμστερνταμ, έχουν προσφέρει ψηφιοποιημένους πίνακες και αντικείμενα από τις συλλογές τους. Οι εθνικές υπηρεσίες αρχείων διέθεσαν σημαντικά εθνικά έγγραφα, ενώ το εθνικό ίδρυμα οπτικοακουστικών μέσων της Γαλλίας προσέφερε 80.000 εγγραφές εκπομπών του 20ού αιώνα, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων λήψεων των πεδίων μαχών της Γαλλίας το 1914. Οι εθνικές βιβλιοθήκες από όλη την Ευρώπη συνεισέφεραν έντυπο και χειρόγραφο υλικό, συμπεριλαμβανομένων ψηφιοποιημένων αντιτύπων των αξιόλογων βιβλίων που έφεραν νέες ιδέες στον κόσμο.
Η Europeana αποτελεί την απάντηση της Ευρώπης στους Αμερικάνικους κολοσσούς Google και Microsoft οι οποίοι επιχείρησαν με ιδιωτικοεπιχειρηματικά κριτήρια να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο αλλά έσπασαν τα μούτρα τους.
Το πόσο αγκαλιάστηκε από τους πολίτες το εγχείρημα φάνηκε από την πρώτη μέρα που βγήκε στο διαδίκτυο και το ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων επισκέψεων την ώρα(!) «γονάτισε» τους σέρβερς και ανάγκασε τους διαχειριστές του ιστοχώρου να τον κλείσουν προσωρινά μέχρι οι υπολογιστές να μπορούν να σηκώσουν τέτοια επισκεψιμότητα.
Δυστυχώς, όσο κι αν έψαξα δε βρήκα αν κανείς από την ελλάδα ασχολήθηκε με το εν λόγο σχέδιο, αν και στο υπουργείο πολιτισμού συνήθως είναι πολύ απασχολημένοι με τη διάθεση των κονδυλίων και το βόλεμα (γενικώς) ημετέρων ώστε να βρουν χρόνο για τέτοιες βλακείες...