
i - Reporter
Από το http://www.skylos.gr
http://grbloopers.blogspot.com
Πολύ μυστήριες απόψεις για τη λειτουργία του δημοκρατικού προτύπου φαίνεται να αποκρυσταλλώνει ο Σημίτης. Σε σημείο να με τρομάζουν!
Εκτός από την καθιερωμένη έκκληση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ενότητας για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας κρίσης, που απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός από το Πανεπιστήμιο BILGI, είπε και κάτι απίθανα πραγματάκια που χρειάζονται προσοχή .
Ο κ. Σημίτης προέβλεψε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτυχθούν διαφορετικά επίπεδα συνεργασίας και τόνισε ότι η εξειδίκευση αυτή δεν είναι αρνητική για την ενότητα και τη δημοκρατία στην Ε.Ε.
"Η ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προχωρήσει με την σταδιακή δημιουργία ευρύτερων μορφών συνεργασίας διαφόρων τύπων σε διάφορους τομείς της πολιτικής.
Θα συνιστούν ένα δίκτυο, στο κέντρο του οποίου θα είναι τα βασικά κράτη που θα συμμετέχουν σε όλες τις μορφές συνεργασίας. Έτσι, κάτω από την ομπρέλα που θα καλύπτει όλα τα κράτη μέλη, θα μπορούν να προσαρμοστούν κατά περίπτωση διάφορα επίπεδα ενότητας και διαφορετικότητας, ενόσω θα επεκτείνεται η συνεργασία", είπε.
Αυτά που είπε δεν τα ακούω για πρώτη φορά, μόνον που τα άκουγα από νεο-συντηρητικούς πολιτικούς και όχι σοσιαλδημοκράτες. Μόνον που τα έλεγαν Γερμανοί και όχι προοδευτικοί πολιτικοί χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Αν τα πράγματα εξελιχθούν και άλλο προς αυτή τη κατεύθυνση – καθώς πράγματι κατά εκεί πάνε - που περιγράφει ο Σημίτης και μάλιστα με την εφαρμογή του «Washington Consensus» σε μια ευρύτατη περιοχή της Ένωσης που θα περιλαμβάνει γύρω στις 20 χώρες, τότε για τι είδους Ενωμένη Ευρώπη μιλάμε; Και, κυρίως, τι είδους δημοκρατία μπορεί να υπάρξει εντός αυτής;
Τα «διάφορα επίπεδα ενότητας και διαφορετικότητας», που λέει ο Σημίτης, υπό την ηγεσία των Γερμανών και τη συμμετοχή των Γάλλων με την ανοχή των Βρετανών, ακούγονται ενδεχομένως όμορφα και φιλελεύθερα, αλλά στην ουσία αποτελούν ρητορική αναφορά που αντανακλά τη πιο σκληρή επιβολή μια ισχυρής κεντροευρωπαϊκής ελίτ στο σύνολο των Ευρωπαίων.
Αυτό που λέει ο Σημίτης δεν είναι τίποτε περισσότερο από αυτό που εξηγήσαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας με το «learning by indicators». Την επιβολή ενός οικονομικού, ντετερμινιστικού παραδείγματος σε διαφορετικές κοινωνίες και κουλτούρες ως απαρέγκλιτου όρου συμμόρφωσης. Όσοι αδυνατούν να συμμορφωθούν ή επιθυμούν ένα εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης και κοινωνικού μοντέλου, δεν θα έχουν πλέον καμία τύχη.
Θα αποτελούν τους κακούς μαθητές των Γερμανών και θα τιμωρούνται αυστηρά!
Γιώργο, μη ξεχνάς ότι πάμε σε εκλογές, άσε τον Σημίτη να λέει ότι θέλει - είναι απόλυτο δικαίωμα του και καλά κάνει και τα μολογά για να ξέρουμε και οι γύρω κατά που κινείται - αλλά ξεκαθάρισε τη θέση σου.
Αυτή την Ευρώπη ονειρεύεστε οι Σοσιαλιστές;
Θέλετε μία Ευρώπη που ονειρεύτηκαν αρκετοί Γερμανοί ηγεμόνες τους προηγούμενους αιώνες;
Θέλετε μήπως να πω τα ονόματά τους και να ξύσω πληγές;
Επιθυμείτε την εμπέδωση ενός νέου αυταρχικού μοντέλου κάτω από την ομπρέλα ενός μεταμοντέρνου νεοφιλελευθερισμού γερμανικού τύπου;
Αν ναι, τότε οι Ευρώπη μας και η Ευρώπη σας δεν είναι δυνατόν να συμπέσουν!
Πάρτε θέση και προσέξτε τι λέτε γιατί οι καιροί είναι πονηροί.
Και μη ξεχνάτε ότι όσα φέρνει μια μεγάλη κρίση μπορεί να μη φέρει ένας ολόκληρος αιώνας!
Συγκλονισμένος διαβάζω και ξαναδιαβάζω την κοινή εμπιστευτική έκθεση των πέντε μεγαλύτερων ινστιτούτων ανάλυσης του κόσμου, η οποία είναι έτοιμη για να παραδοθεί στους αρμόδιους παράγοντες που θα παρουσιάσουν την συνολική πρόγνωση για την παγκόσμια οικονομία κατά τη κρίσιμη Συνόδο Κορυφής (2 Απριλίου) των G20.
Εδώ μεταξύ πολλών άλλων, βλέπω να αποτυπώνεται ένας άλλος χάρτης για την Ευρώπη.
Παρατηρώ την Ευρώπη να διαιρείται ξανά, αυτή τη φορά με οικονομικούς όρους και την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο να εντάσσεται στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία εκτείνεται από την Βαλτική, την Ουκρανία, μέχρι την Τουρκία και την Ελλάδα και από την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Σλοβακία μέχρι τις πρώην Γιουγκοσλαβικές Δημοκρατίες και τα νότια Βαλκάνια.
Η χώρα μας εμφανίζεται να παρουσιάζει όλα τα δομικά, αρνητικά, οικονομικά χαρακτηριστικά που διακρίνουν τις χώρες της Α. Ευρώπης, σε σχέση με τη Δ. Ευρώπη, ενώ βρίσκεται σε ελαφρώς καλύτερη οικονομική κατάσταση από την Ρωσία, αν και με πολύ δυσμενέστερη πρόγνωση για ανάκαμψη και επενδύσεις από αυτήν.
Για πρώτη φορά διαβάζω μετά το 1980 να αναφέρεται η Ελλάδα ως χώρα σε φάση «transformation», ανάλογη με αυτή που χαρακτηρίζει την «transition» των πρώην κουμουνιστικών χωρών και περιοχών της Ευρώπης, που ανεξαρτητοποιήθηκαν μετά τη πτώση του σοβιετικού καθεστώτος.
Μια και γνωριζόμαστε αρκετό καιρό ξέρετε ότι δεν υπερβάλω καθόλου.
Δυστυχώς δεν επιτρέπω στο εαυτό μου να παρουσιάσω αυτή την έκθεση που έχω μπροστά μου, καταχρώμενος την εμπιστοσύνη καλών φίλων και συναδέλφων.
Σε λίγες όμως μέρες θα έχετε όλοι την δυνατότητα να επιβεβαιώσετε αυτά που ισχυρίζομαι…δια του αποτελέσματος!
Η Ελλάδα πλέον ανήκει στη Ανατολή, με τον πλέον ουσιαστικό αν και άτυπο τρόπο, δίχως μάλιστα, εξαιτίας της ένταξής της στην Ευρωζώνη, να έχει τη δυνατότητα οικονομικής στήριξης της μορφής που σχεδιάζεται για τις υπόλοιπες Ανατολικές χώρες.
Τέλος, ενδιαφέρον έχει η πρόγνωση ότι από τις δύο περισσότερο προβληματικές περιπτώσεις του πρώην συνεκτικού Δυτικού ημισφαιρίου: Ελλάδα και Ιρλανδία, η δεύτερη εμφανίζεται με καλή σχετικά επενδυτική και αναπτυξιακή προοπτική για τα επόμενα 5 χρόνια, ενώ η χώρα μας εντάσσεται στο κύκλο των χαμένων οικονομιών μαζί με τις Ανατολικές (προσοχή ως Ανατολικές αναφέρω αποκλειστικά τις χώρες της Α. Ευρώπης και όχι της Ασίας, όπου τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά με τη Κίνα να συνεχίζει να εμφανίζει τάσεις ταχύτατης ανάπτυξης παρά την διεθνή ύφεση), παραμένοντας το μοναδικό μαύρο πρόβατο του Δυτικού Κόσμου.
Η Ελλάδα υποβαθμίστηκε στη Β’ Εθνική της Ευρώπης, φίλοι, και κανείς από την δήθεν υπεύθυνη κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, δεν λέει την αλήθεια στους Έλληνες …
«Ο κόσμος άλλαξε τόσο που είναι αγνώριστος, όχι μόνο την τελευταία δεκαετία αλλά και τους τελευταίους δέκα μήνες», σχολίασε στον βρετανικό Τύπο μία ημέρα μετά τη Σύνοδο, στο Χόρσαμ του Λονδίνου, ο Γκόρντον Μπράουν.
Τόσο αγνώριστος, φίλοι, που… δεν αναγνωρίζω πλέον την Ελλάδα στον χάρτη. Έγινε ένα με τον βαλκανικό περίγυρό της. Η Ελλάδα επέστρεψε στα Βαλκάνια.
Ορθώς απελύθη εργαζόμενος – φορέας του ιού του AIDS, σύμφωνα με απόφαση του Άρειου Πάγου! Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έκανε δεκτή την εισήγηση της αρεοπαγίτου Ειρήνης Αθανασίου η οποία είχε προτείνει να μη καταβληθεί αποζημίωση στον απολυμένο, υποστηρίζοντας ότι η απόλυση δεν ήταν καταχρηστική αλλά ήταν απόλυτα δικαιολογημένη για την αποκατάσταση της «εύρυθμης λειτουργίας της επιχείρησης και της ηρεμίας των υπολοίπων υπαλλήλων που είχε διαταραχθεί»Μνημείο ρατσισμού η απόφαση, η οποία νομικά μπορεί να στέκει – κάτι που με αφήνει παγερά αδιάφορο - πολιτικά, κοινωνικά, ανθρώπινα όμως είναι λες και βγήκε από δικαστήριο του Γ΄ Ράιχ. Και αν το ένα θέμα που προκύπτει είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και αποφασίζουν οι ανώτατοι δικαστές, αν δηλαδή έχουν τα μάτια κλειστά στην κοινωνία όπως η Θέμιδα, ή είναι αυτοί οι ίδιοι τα μάτια της Δικαιοσύνης και όχι μόνο οι μεταφορείς των χρησμών της, το άλλο θέμα είναι η ίδια η κοινωνία μας. Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι, οι συνάδελφοι του φορέα που ζήτησαν εγγράφως την απόλυσή του φοβούμενοι για την υγεία τους! Είναι αυτοί που «είχε διαταραχτεί η ηρεμία τους» καθώς ένας φορέας δούλευε ανάμεσά τους. Τώρα που έμεινε χωρίς δουλειά ηρέμησαν;
Υ.Γ. Το θέμα πέρασε πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στα «ψιλά» των ΜΜΕ. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποιος πολιτικός να κάνει τουλάχιστον μια ερώτηση στο κοινοβούλιο και να καταδικάσει την απόφαση. Θα βρεθεί κάποιο κόμμα ή φορέας να βοηθήσει αυτόν τον άνθρωπο και κατ επέκταση όλους εμάς να βρει το δίκιο του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Στην τελική, σε οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος του κόσμου, ο ενάγων σε τέτοια υπόθεση θα είχε ήδη πάρει την επιχείρηση, το σπίτι και το αυτοκίνητο του εναγομένου, με δικηγόρο πρωτοετή της νομικής…
Τι συμβαίνει όταν ένα ζαλισμένο αγόρι το κάνεις ξαφνικά από Υπουργό Τουρισμού, Υπουργό Παιδείας;
Πρακτικά τίποτε σπουδαίο, σε επίπεδο όμως «διαλεκτικής», απίθανα πράγματα:
Ονειρεύεται να μετατρέψει τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε ουσεία!
Αυτό, προφανώς, αποτελεί την εναλλακτική πρόταση της νέας γενιάς της Δεξιάς, για να απαλλαγεί από το πρόβλημα που της δημιουργεί η επιστημονική συγκρότηση και να λύσει δια παντός το ζήτημα του ασύλου που ποτέ δεν χώνεψε!
Με αυτό το πνεύμα παρενέβη στον διάλογο για το θέμα του ασύλου, που προσπαθεί να φέρει στην επικαιρότητα, ο υπουργός Παιδείας Α. Σπηλιωτόπουλος – για να καλύψει προφανώς τα φλέγοντα θέματα.
Σε δηλώσεις του ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι, «για λόγους ιστορίας, για λόγους συμβολισμού και για λόγους χρέους στη νέα γενιά» θα έπρεπε, «το Πολυτεχνείο, να το έχουμε μετατρέψει σε ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης για να θυμόμαστε όλοι το τανκ που εκείνο το βράδυ επιχείρησε βιαίως να καταλύσει την πανεπιστημιακή ελευθερία του στοχασμού και του λόγου». Με αυτόν τον τρόπο, εξήγησε, θα μπορούσαμε να είχαμε προσφέρει πολύ περισσότερα και στη νέα γενιά και στην ιστορία αλλά, αν θέλετε, και στην πολιτική αγωγή.
Και όχι μόνο στην πολιτική αγωγή, αλλά και στην «Αγωγή του Πολίτου», θα έπρεπε να προσθέσει για να είναι ακριβής!
Άμα η ενεργός ακαδημαϊκή ζωή διαχωριστεί από την κοινωνία, τότε πιο εύκολα θα έρθει κάποια μέρα το πρωί στο σπίτι αντί για τον γαλατά, ο στρατονόμος – άσε που πλέον δεν είναι απαραίτητο να μπει στο κόπο, καθώς σήμερα υπάρχουν πιο σύγχρονα συστήματα κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών και καταχρηστικής παραβίασης των δικαιωμάτων, που τυπικά προασπίζει η συνταγματική μας τάξη.
Το Πολυτεχνείο-Μουσείο, δεν θα αποτελεί ασφαλώς ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας, της δημοκρατίας και της κοινωνικής αφύπνισης για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», αλλά αποκλειστικά μνημειακό προϊόν, σαν τον «Άγνωστο Στρατιώτη».
Να βάλετε και τσολιάδες απέξω να γίνει ατραξιόν!
Να έρχονται και οι τουρίστες να αγοράζουν κανένα αναμνηστικό της εξέγερσης του πολυτεχνείου…να φωτογραφίζουν το ένδοξο παρελθόν της δημοκρατικής συνείδησης της Ελλάδας!
Φίλοι, κάπου εδώ τα αποθέματα χιούμορ είναι δυνατόν να εξαντληθούν ακόμη και σε μένα και να πω καμία βαριά κουβέντα.
Κάφροι και γύφτουλες του Καραμανλή, όταν ήμουν παιδί και πριν μπλέξω με την περιπέτεια της επιστήμης μου φοίτησα στο παλαιότερο πολυτεχνείο της Ευρώπης.
Μέσα στο κέντρο βρίσκεται και αυτό, κανείς όμως δεν διανοήθηκε να το …μετακομίσει. Γέμισε αργότερα κτήρια πολυτεχνικών σχολών η πόλη αυτή – για το Aachen πρόκειται – το πολυτεχνείο επεκτάθηκε ακόμη και στις παρυφές της πόλης, αλλά ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να μετατρέψει σε μουσείο το κεντρικό κτήριο.
Σήμερα βρίσκομαι σε ένα πανεπιστημιακό κτήριο του 17ου , με μοναδική αρχιτεκτονική και τεράστια ιστορία σε άλλη πόλη και σε άλλη χώρα .
Το κτήριο αυτό επισκέπτονται εκατοντάδες τουρίστες καθημερινά και το φωτογραφίζουν, αλλά κανείς δεν σκέφτηκε να το κάνει μουσείο.
Γίνονται μέσα σε αυτό κανονικά μαθήματα, όπως τόσα και τόσα χρόνια και οι φοιτητές αναπνέουν καθημερινά την ευωδία που αφήνει η παράδοση και έρχονται σε επαφή με τη ζώσα ιστορία που απαιτεί από την ακαδημαϊκή κοινότητα, όχι ακριβώς κάποιας μορφής σεβασμό, αλλά κυρίως …συνέχεια, εξέλιξη, καινοτομία!
Αν νομίζετε, θλιβερά αποκόμματα της ιστορίας, ότι θα πετύχετε μέσα στη γενικότερη κοινωνική αφασία που καλλιεργήσατε, το Πολυτεχνείο να μετατραπεί σε Μουσείο, τότε θα έχετε καταφέρει οι νεότερες γενεές να πορεύονται με το σύνθημα «Το Μουσείο Ζει αυτό μας Οδηγεί».
Είστε για τα …μουσεία, τελικά. Αλλά αποκλειστικά για τα πιο βαθιά τους υπόγεια εκεί που δεν φτάνει εύκολα το μάτι του επισκέπτη!
Καραγκιόζηδες!
Από την "Ε" και τον ΑΝΔΡΕΑ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΗ
ΤΕΛΙΚΑ πρέπει να 'μαστε πολύ «τυχεροί» όσοι μπήκαμε στη δημοσιογραφία τη «χρυσή εποχή».
Τα πρώτα χρόνια εκδίδαμε έντυπα ανατρεπτικά και εκπέμπαμε με παράνομους πειρατικούς ραδιοσταθμούς. Από κέφι, τρέλα και μεράκι, αλλά και για λόγους πολιτικούς· επειδή πιστεύαμε ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο, θα φέρουμε τα πάνω κάτω και θα αναποδογυρίσουμε το σύμπαν. Ημασταν σαν μια μύγα που ενοχλούσε την παχουλή αγελάδα των επίσημων media· πολύ περισσότερο απ' ό,τι παρενοχλούν σήμερα τα φρι πρες και τα μπλογκ.
ΤΕΛΙΚΑ σταθήκαμε «τυχεροί». Μπορεί το όνειρό μας για εναλλακτική ενημέρωση και ψυχαγωγία να διαψεύστηκε, αλλά, χωρίς να το φανταζόμαστε, πετύχαμε να κάνουμε το κέφι, την τρέλα και το μεράκι επάγγελμα και να βγάλουμε μεροκάματο. Ενοχλήσαμε την αγελάδα το σωστό τάιμινγκ· όταν άρχισε να κατεβάζει γάλα. Και ουίσκι...
ΠΕΡΙΖΗΤΗΤΟΙ ήμασταν όταν έγινε η ραδιοτηλεοπτική έκρηξη στα τέλη της δεκαετίας του '80. Σαν μανιτάρια ξεφύτρωναν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί: από το 1987-1990 εξέπεμψαν σ' όλη τη χώρα 1.200! Και στη συνέχεια δεκάδες τηλεοπτικά κανάλια και εκατοντάδες νέα περιοδικά. Οι «κυριλέ» εφημερίδες που μέχρι τότε μας αγνοούσαν και μας σνομπάριζαν, άλλαξαν στάση, ήθελαν νέες ιδέες και φρέσκο αίμα, σχεδόν μας παρακαλούσαν. Ηταν πολύ εύκολο για μας την εποχή της «ραδιοφωνικής άνοιξης» να βρούμε μια δουλειά που να μας ευχαριστεί.
«ΠΟΥΛΗΘΗΚΕΣ κι εσύ στον αστικό Τύπο», μου 'πε ο κολλητός μου όταν με χαρά του ανακοίνωσα πριν από 22 χρόνια πως θα γράφω τούτη δω τη στήλη κάθε μέρα στην «Ελευθεροτυπία». Στην πιο ανεξάρτητη και ριζοσπαστική εφημερίδα της Αριστεράς, με τους καλύτερους γραφιάδες της εποχής, που 'ταν το όνειρο του κάθε εκκολαπτόμενου νέου δημοσιογράφου να δουλέψει σ' αυτήν. Κι όμως, ένιωσα ενοχές... Ετσι σκεφτόμασταν!
ΕΙΠΑ μέσα μου: «Αν δεν μ' αφήσουν να γράφω αυτά που πιστεύω, θα τους τα βροντήξω και θα φύγω» κι έβαλα στόχο να αντέξω έξι μήνες. Αντε ένα χρόνο... Κοντεύω ένα τέταρτο του αιώνα στην ίδια στήλη κι αν υπολογίσεις τα χρόνια που δούλευα από παιδί στον αμίαντο, στους φούρνους, στα μπετά, τα περιοδικά και το ραδιόφωνο, μετράω ένσημα για να βγω στη σύνταξη. Αν δεν τα 'χουνε χάσει στα... δομημένα και μας δώσουν.
ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ «τυχεροί». Τα νέα παιδιά που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια δεν θα 'χουν τέτοιες ευκαιρίες. Στα επίσημα media τουλάχιστον... Εκτός αν γίνουν... παχιές οι μύγες τον Αύγουστο και καταφέρουν να τρελάνουν την αγελάδα... Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ αποτελείται από προβληματικές επιχειρήσεις· που «μπαίνουν μέσα» οικονομικά. Ολες οι «αυτοκρατορίες» κάποια στιγμή έπεσαν· ακόμη κι η Ρώμη και η Βυζαντινή. Ενα νέο Βυζάντιο έχει δημιουργηθεί που δεν επιτρέπει σε κάποιον νεότερο στο ιερατείο του να μπει. Καμιά επιχείρηση να χάνει δεν επιθυμεί. Ακόμη κι αν σε άλλες κερδοφόρες δουλειές, με τη δύναμη που της δίνουν τα «μέσα», προσδοκεί...
Η Ελλάδα έχει περισσότερους τηλεοπτικούς σταθμούς, ραδιόφωνα, εφημερίδες και περιοδικά απ' ό,τι μπορούν να στηρίξουν με τον οβολόν του το κοινό και η διαφημιστική αγορά. Θα χυθεί αίμα, κινδυνεύουν να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας τώρα με την κρίση και τη μεγάλη μείωση της διαφημιστικής πίτας. Την «άνοιξη των ελληνικών ΜΜΕ» διαδέχεται το θερμό -γιατί θα υπάρξουν συνδικαλιστικές αντιδράσεις- φθινόπωρο του 2009. Το βλέπω να 'ρχεται...
Η λαιμητόμος έχει ήδη στηθεί και τα πρώτα κεφάλια έχουν πέσει. Κι ακόμα δεν αρχίσαμε... Σε λίγα χρόνια οι εφημερίδες θα πάψουν να τυπώνονται στο χαρτί και η αναλογική τηλεόραση θα αντικατασταθεί από την ψηφιακή - την ιντερνετική. Θα φέρει τα πάνω κάτω και στις εργασιακές σχέσεις η νέα ηλεκτρονική εποχή. Οι νέες διαδικτυακές εφημερίδες, τα κανάλια και τα ραδιόφωνα δεν πρόκειται να διατηρήσουν την παλιά πολυάνθρωπη δομή, τις συλλογικές συμβάσεις (και... διαπραγματεύσεις), την ασφάλιση. Θα στηριχτούν στις φτηνές εξωτερικές συνεργασίες, στους «ελεύθερους» νεαρούς «επαγγελματίες», στα «μπλοκάκια».
ΕΝΑΣ εργασιακός τυφώνας θα χτυπήσει (και) τα media και ό,τι θεωρούσαμε κεκτημένο. Ομως και το ίδιο το κατεστημένο τοπίο θα ανατραπεί. Σ' αυτή τη δύσκολη φάση η αλληλεγγύη θα 'ναι η μεγαλύτερη αρετή. Αλλά και όποιος έχει τόλμη και ιδέες καινούργια μέσα θα βρει για να δουλέψει και να εκφραστεί.
@ Τα πράγματα φαίνονται χειρότερα από ό,τι υπολόγιζαν οι άνθρωποι των Μέσων…
@ Σπάνιο βέβαια να είναι πιο αισιόδοξοι από την πραγματικότητα αλλά κάπου- κάπου συμβαίνει…
@ Τσαμπουκάδες και τουπέ κομμένα…
@ Όποιος έχει αντίρρηση περνάει από το λογιστήριο…
@ Που συμβαίνουν όλα αυτά;
@ Παντού κι όπου δεν άρχισαν να συμβαίνουν, αρχίζουν οσονούπω…
@ Άντε μπράβο να σφίξουν λίγο οι κώλοι και να μαζευτούν μερικά παιδιά που έχασαν τον έλεγχο και έκαψαν τα φρένα…
Κάθε τραγωδία ανοίγει αυτόματα και ένα νέο γύρο μπουρδολογίας στα κανάλια, τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και το internet. Ως χώρα των άκρων που είμαστε, πιάνει ο καθένας από μια κορφή και αρχίζουμε να ρητορεύουμε μετά μανίας με αστεία επιχειρήματα, χωρίς να ακούμε τι λέει ο απέναντι, μα κυρίως χωρίς να έχουμε ουδεμία γνώση επί του αντικειμένου. Είναι αλήθεια ότι μας αρέσουν οι λεκτικές κόντρες εδώ και πολλούς αιώνες, αν δεχτούμε το έωλο αξίωμα ότι είμαστε οι απόγονοι των αρχαίων ελλήνων. Άλλο όμως η μαιευτική του Σωκράτη και άλλο η τσιρίδα του Γεωργιάδη…
Με τον τραγικό θάνατο της κοπελίτσας που εργαζόταν στο κατάστημα της «Γερμανός» στο Βύρωνα, ξέφυγαν και πάλι από κάθε ανεκτό επίπεδο οι ρητορείες. Τα ιδεοληπτικά επιχειρήματα, δε, που έχουν ακουστεί, θα ήταν αστεία αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα.
Βγήκαν οι κάθε λογής Ελληνάρες και ζήτησαν πογκρόμ κατά των Αλβανών γιατί είναι όλοι κλέφτες και δολοφόνοι, των Αφγανών γιατί οι γυναίκες τους φοράνε μπούργκα, των Βούλγαρων γιατί είναι απατεώνες, των Ουκρανών γιατί έχουν ρίξει την ποιότητα στις εξαγωγές στριπτιτζούδων και των μαύρων -όλων- γιατί δεν παίζουν καλά τα cd που πουλάνε. Ζητούν επίσης τον εξοστρακισμό των ομοφυλόφιλων ώστε να μείνουν μόνο οι σκίνχεντς στα γκέι-μπαρ. Το έλυσαν έτσι το πρόβλημα οι μυαλοφυγόδικοι χρωμοφοβικοί. Χωρίς μετανάστες τέρμα το έγκλημα και ας τα λένε αλλιώς τα στατιστικά της αστυνομίας.
Από την άλλη έχουμε τους περίεργους τύπους που θεωρούν ότι άπαντες οι μετανάστες θα είναι αγγελούδια στον παράδεισο κατά την μετά θάνατο ζωή και ότι όλοι όσοι οδηγούνται στο έγκλημα το κάνουν μόνο επειδή δεν έχουν τις ευκαιρίες που τους πρέπουν και μια ζωή όπως των υπολοίπων. Με την ίδια λογική βέβαια πρέπει να πάρουν τα κουμπούρια και να μπουκάρουν στα μαγαζιά τα τρία πέμπτα των ελλήνων, αλλά βέβαια οι έλληνες δεν είναι μετανάστες – ακόμα -. Για τα εγκλήματα φταίνε η κρίση, οι τράπεζες, το σύστημα, η «κακούργα η κενωνία» αλλά ποτέ ο κακούργος ο φονιάς!..
Κάπου εκεί κοντά έρχονται και οι άλλοι που λένε ότι είναι δραματικό που σκοτώθηκε η κοπέλα για 300 ευρώ. Δηλαδή για 3.000 ή για 30.000 θα ήταν λογικό ηλίθιοι; Όπως επίσης ότι ήταν κρίμα που σκοτώθηκε μια υπάλληλος των 700 ευρώ. Ενώ αν ήταν ο επιχειρηματίας ή ο διευθυντής τώρα θα ζητωκραυγάζαμε;
Ο μεγάλος ο χαμός έγινε όμως με τους οπαδούς του «dirty harry» και τους πολέμιούς του. Οι μεν που βλέπουν πολλές αμερικάνικες σειρές θέλουν τον αστυνομικό να ξέρει απέξω το manual του Colt των 45mm, να απαγγέλει τις ατάκες από όλα τα «πολύ σκληρός για να πεθάνει» και βέβαια πρώτα να πυροβολεί και μετά να κόβει κλήση για παράνομο παρκάρισμα. Οι δε άλλοι επιθυμούν τον αστυνομικό άοπλο με trendy στολή και πάντα πρόθυμο να βοηθήσει μια γριούλα να περάσει το δρόμο και να κυνηγά με σφυρίχτρα τους κακούς. Είναι εμφανής η Αγγλική κουλτούρα τους –γενικώς- αλλά προφανώς έχουν καιρό να ανέβουν κατά Λονδίνο μεριά, όπου πια είναι πιο πολλοί οι ένστολοι με αυτόματα στο δρόμο από τα μαύρα taxi.
Και εκεί που θέλεις να πεις για τη φωνή της λογικής και να μιλήσεις για «παν μέτρον άριστον» κτλ, βγαίνουν πενήντα κωλόπαιδα και σπάνε μαγαζιά μεσημεριάτικο στο Κολωνάκι ενώ η αστυνομία τους παρακολουθεί χωρίς να επεμβαίνει. Πάλι πρώτο θέμα στα κανάλια και νέος γύρος μπουρδολογίας: Να εκτελούμε προληπτικά κάθε μη κουστουμαρισμένο 17άρη που πλησιάζει σε βιτρίνα ή να «αφήσουμε τα παιδιά να βγάλουν την οργή τους»;.. Φαύλος κύκλος. Δεν την παλεύουμε, που λένε και τα πιτσιρίκια, δεν την παλεύουμε με τίποτα.