28 Μαρ 2010

Τράπεζα τροφίμων

Ποιος αλήθεια μπορεί να έχει σαν μότο τη φράση: ‘Ας σβήσουμε την πείνα απ’ τον χάρτη’; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα φιλόδοξο ίδρυμα. Σε μια εποχή που κανείς σχεδόν δεν χαρίζει, υπάρχει μια «τράπεζα» που κάνει αυτό ακριβώς: βοηθάει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης προσφέροντάς τους αυτό που λέμε «ένα πιάτο φαΐ». Σε μια εποχή που οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες σπανίζουν ή περνούν απαρατήρητες, τέτοιες προσπάθειες πρέπει να τυγχάνουν έντονης προβολής για να μπορούν να βρουν μιμητές και υποστηρικτές. Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε στην Ελλάδα αυτή η κίνηση πριν από αρκετά χρόνια και οδήγησε στην σίτιση χιλιάδων συνανθρώπων μας.


Η ελληνική 'Τράπεζα Τροφίμων-Ίδρυμα
για την καταπολέμηση της πείνας'
ιδρύθηκε το 1995
(Προεδρικό Διάταγμα ΦΕΚ 540/21.10.95), με πρωτοβουλία του Γεράσιμου Βασιλόπουλου. Ως κοινωφελές μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, που έχει αποκλειστικό σκοπό την καταπολέμηση της πείνας και τον περιορισμό της σπατάλης. Λειτουργεί σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πως λειτουργεί;
Με την εργασία 38 μόνιμων εθελοντών και εθελοντριών:

  • Συγκεντρώνει δωρεές σε τρόφιμα, αναψυκτικά και άλλα είδη, σε καλή κατάσταση και ποιότητα. Δεν πρόκειται για ληγμένα προϊόντα. Επίσης συγκεντρώνονται είδη υγιεινής και απορρυπαντικά.
  • Όλα διανέμονται δωρεάν σε δήμους που έχουν συσσίτια, σε ιδρύματα με περιορισμένους πόρους, που φιλοξενούν ηλικιωμένους συνανθρώπους μας, ορφανά παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες, άστεγους και άτομα που ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης. Επίσης, βοηθά ενορίες που προσφέρουν συσσίτια σε ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη.
  • Κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη τα φορτηγά των δήμων και των Ιδρυμάτων παραλαμβάνουν τρόφιμα από τις εγκαταστάσεις της Τράπεζας.
  • Διοργανώνει τακτικά εκδηλώσεις σε καταστήματα σούπερ
    μάρκετ
    , όπου οι πελάτες των καταστημάτων αγοράζουν
    και προσφέρουν τρόφιμα για τους σκοπούς της Τράπεζας Τροφίμων.

Αποτελεσματικότητα
Χάρη στη συνεχή αύξηση των προσφορών από τους υποστηρικτές - δωρητές δόθησαν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονική τα ακόλουθα τρόφιμα και άλλα είδη:

  • Το 1996, πρώτος χρόνος λειτουργίας της Τράπεζας:
    292 τόνοι
  • Το 2007: 811 τόνοι
  • Το 2008: 900 τόνοι
  • Το 2009: 1017 τόνοι

Τί είναι οι Τράπεζες Τροφίμων και από πότε ξεκίνησαν;
Εμπνευστής των υπήρξε ο John Van Hengel, ο οποίος ίδρυσε την πρώτη Τράπεζα Τροφίμων το 1967 στο Φοίνιξ της Αριζόνα, στις ΗΠΑ. Στη συνέχεια η προσπάθεια επεκτάθηκε στην Ευρώπη, με πρώτη χώρα την Γαλλία (Παρίσι, 1984). Σήμερα, η Τράπεζα Τροφίμων της Αθήνας είναι μέλος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τραπεζών Τροφίμων (FEBA) στην οποία ανήκουν 160 Τράπεζες Τροφίμων από 12 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ομοσπονδία εδρεύει στο Παρίσι.

Το πρόβλημα της πείνας και η καταπολέμησή του
Οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάστηκε ποτέ να έλθουμε αντιμέτωποι με την πείνα. Η πείνα είναι για μας μία ιστορία που ακούσαμε ίσως μόνο από γονείς και παππούδες. Και όμως υπάρχουν δίπλα μας, στη χώρα μας, άνθρωποι που πεινούν ή υποσιτίζονται επικίνδυνα. Ταυτόχρονα, η βιομηχανία παράγει τόνους τροφίμων που δεν μπορεί να διαθέσει στο εμπόριο (προϊόντα ελλιποβαρή, με σχισμένη ετικέτα, με πολύ κοντινή ημερομηνία λήξης ή προϊόντα των οποίων η σύνθεση ή η συσκευασία έχουν αλλάξει) και που συνήθως καταλήγουν στη χωματερή.

Για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων η Τράπεζα Τροφίμων έθεσε τους εξής στόχους:

  • Να συμβάλει στον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων – δίνοντας έτσι και την οικολογική παράμετρο στη δράση τους.
  • Να προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής – διατροφής σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη.
  • Να αφυπνίσει και άλλους, να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους συνανθρώπους

Υποστηρικτές – Δωρητές
Η Τράπεζα Τροφίμων δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τους στόχους της χωρίς την γενναιόδωρη στήριξη των υποστηρικών και δωρητών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται βιομηχανίες, εταιρείες διανομών, σούπερ μάρκετ, οργανισμοί και ιδιώτες.
Αν κάποιος ιδιώτης θέλει να κάνει κάποια δωρεά μπορεί να επικοινωνήσει με την Τράπεζα. Γίνονται δεκτά ακόμα και λίγα τρόφιμα.

Δαπάνες λειτουργίας
Τα λειτουργικά έξοδα της ελληνικής Τράπεζας Τροφίμων καλύπτονται από δωρεές. Δεν επιβαρύνεται καθόλου ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο προϋπολογισμός της Τράπεζας Τροφίμων ελέγχεται και εγκρίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Τον ετήσιο απολογισμό-ισολογισμό
ελέγχει εθελοντικά η εταιρεία Ορκωτών Λογιστών Deloitte.

Για περισσότερες πληροφορίες
ΑΘΗΝΑ
23ο χλμ. Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας,
κόμβος Αγ. Στεφάνου και Λεωφ. Κρυονερίου 124, 145 68, Κρυονέρι - Αττική
Τηλέφωνα: 210 6220025 και 210 6220059, φαξ: 210 6221316, www.traptrof.gr
email: traptrof@in.gr και στο facebook
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κων/νου Παλαιολόγου 67, Σταυρούπολη, Θεσσαλονίκη, ΤΚ, 56430, Τηλέφωνα: 2310 684637, φαξ. 2310 684636

Αν θέλετε να κάνετε μία χρηματική δωρεά, σκεφθείτε ότι οποιοδήποτε ποσό θα πιάσει τόπο. Οι αριθμοί λογαρισμών είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: 669/296003-60
ALPHA BANK: 984-002101-038943

in.gr