6 Μαΐ 2009

Διαφορές που μας πληγώνουν...

Από το nylon.gr:

Την ώρα που η Ελληνική κοινωνία δίνει μάχη για να μην περάσει στο Βουλή η ανανέωση της τροπολογίας που επιτρέπει στις εκδοτικές επιχειρήσεις να διακινούν 2% του τζίρου τους σε μαύρα αφορολόγητα λεφτά, λίγο πιο δίπλα, στην Ισπανία, η κυβέρνηση ανεβάζει αυτό το ποσοστό σε 3%.

Όμως, είναι ένα εντελώς διαφορετικό 3%. Η Ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να φορολογήσει όλες τις ιδιωτικές τηλεοπτικές επιχειρήσεις με ένα επιπλέον 3% επί των ακαθάριστων εσόδων τους, με τα οποία λεφτά θα τροφοδοτήσει το σχέδιο της να απεξαρτήσει πλήρως την κρατική τηλεόραση από τις διαφημίσεις.

Με λίγα λόγια, οι Ισπανοί σχεδιάζουν να δημιουργήσουν μια κρατική τηλεόραση η οποία θα μπει στην υπηρεσία της κοινωνίας, θα πάψει να ανταγωνίζεται με τους νόμους της αγοράς, καταργώντας πλήρως τις διαφημίσεις και στα δύο κρατικά τηλεοπτικά κανάλια . Το επιπλέον αυτό κόστος (από την απώλεια των διαφημίσεων) καλούνται να το πληρώσουν οι ανταγωνιστές της (ιδιωτικά κανάλια) αλλά και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών (σταθερής και κινητής) με ένα φόρο 0,9% επί των ακαθάριστων εσόδων τους - ένα ποσό γύρω στα 150 εκ. ετησίως.