23 Μαΐ 2009

Βάλτε κάλπες στην αμμουδιά


Και τις τελευταίες προεκλογικές ημέρες, κατά τας γραφάς, ανακαλύφθηκαν οι πράσινοι παπαγάλοι, οι μπλέ βάρβαροι, οι κόκκινοι επιχειρηματίες και οι ρόζ… τίποτα!
Δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε – ίσως άργησε και λίγο η ορχήστρα – ούτε κάτι που μας εξέπληξε. Νερό στο μύλο των ΜΜΕ ήταν, για να ασχοληθούν με κάτι που θα πουλήσει, διότι τα σημαντικά τσούζουν και τα ευρωπαϊκά τα τρώει η μαρμάγκα της AGB και των δελτίων κυκλοφορίας.
Στις επόμενες ημέρες όλα αυτά θα πυκνώσουν σαν τα σύννεφα πριν το μπουρίνι, αλλά πριν να μας έρθει ο ουρανός στο κεφάλι θα καταλαγιάσουν διότι θα υπάρξει η «λαϊκή ετυμηγορία» από την κάλπη.
Τώρα πως στην ευχή θα έχει βγει η απόφαση χωρίς κανείς να έχει ακούσει ούτε μια σοβαρή, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη κουβέντα για την ευρωβουλή και τις παρατάξεις της, για τα σχέδια και τις προοπτικές των υποψηφίων και των κομμάτων, για το πρόγραμμά τους και το τι πρεσβεύουν, αυτό είναι απορίας άξιο.
Στήνουμε κάλπες για την ευρωβουλή κι εμείς εδώ τσακωνόμαστε για το τι χρώμα έχουν τα παπαγαλάκια. Σε λίγες μέρες θα έχουμε και το περίφημο ριάλιτι του ντιμπέιτ, με ολιγόλεπτους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών σε χλιαρές και συνήθως ανούσιες ερωτήσεις των τηλεπερσόνων. Άλλος γύρος ανοησίας μετά, για το ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις μέχρι το ποιος φόραγε την καλύτερη γραβάτα ή μανικετόκουμπο. Για την ευρώπη, βέβαια, ούτε κουβέντα. Ποιός ασχολείται τώρα με τα φιλικά όταν σε λίγους μήνες έρχεται το ντέρμπι…
Μετά από την σπατάλη τόσου κρατικού χρήματος για διαφημίσεις αλλά και για την εκλογική διαδικασία, μετά από εκατοντάδες στημένους τηλεκαβγάδες και τσακωμούς σε ραδιόφωνα, μετά από τη φόλα-ντιμπέιτ χωρίς διάλογο των αρχηγών, θα πάμε να ψηφίσουμε (όσοι δεν προτιμήσουν τις ακρογιαλιές λόγω τριημέρου). Και τι θα βγάλουμε το οποίο η αντιπολίτευση ονομάζει «δημοψήφισμα»; Είκοσι δύο εθνικούς αντιπροσώπους σε σύνολο 785 που αποτελούν το ευρωκοινοβούλιο! Το 2,8% του συνόλου. Σιγά μη σκίσουμε λοιπόν κανένα καλσόν.
Ακόμα πιο φαιδρό είναι το γεγονός ότι σκοτώνονται όλοι ως ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ κτλ όταν ουδεμία σχέση έχουν αυτά τα κόμματα με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα καθώς τα κόμματα της Ευρωβουλής είναι τα εξής: -EPP-ED Ομάδα τoυ Ευρωπαϊκoύ Λαϊκoύ Κόμματoς (Χριστιαvoδημoκράτες) και των Ευρωπαίωv Δημoκρατώv (ανήκει η ΝΔ) -PES Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ανήκει το ΠΑΣΟΚ) -ALDE/ADLE Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη -UEN Ομάδα ΄Εvωση για τηv Ευρώπη τωv Εθvώv -Πράσινοι/EFA Ομάδα τωv Πρασίvωv/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία - GUE-NGL Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών (ανήκουν ΚΚΕ και ΣΥΝ) -IND/DEM Ομάδα Ανεξαρτησία και Δημοκρατία (ανήκει το ΛΑΟΣ)
Για να μπούμε στη διαδικασία να αναλύσουμε από ποιους αποτελούνται και τι πρεσβεύουν αυτές οι ομάδες θέλουμε ολόκληρες σελίδες. Γιατί λοιπόν αντί τα κόμματα να βγάζουν σποτάκια με ζωάκια και οι αρχηγοί να ψάχνουν εναγωνίως να βρούνε «λαμπερά πρόσωπα» για τις λίστες, δε μπαίνουν στη διαδικασία να δώσουν στον κόσμο να καταλάβει για ποιο πράγμα ψηφίζει και τι πραγματικά διακυβεύεται στις Βρυξέλλες; Μάλλον γιατί είναι πιο εύκολο για τους Μαυρογιαλούριους κομματικούς μηχανισμούς να παίξουν το παιχνίδι της πόλωσης που πολύ καλά γνωρίζουν τόσα χρόνια, παρά να μπούνε στα δύσβατα γι αυτούς χωράφια της Ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής όπου παίρνονται οι αποφάσεις.
Έτσι, θα λουστούμε καλοκαιριάτικα τον κάθε πικραμένο πολιτικό να μας λέει τα γνωστά παραμύθια σα να μιλάει σε λοβοτομημένους ιδρυματικούς και με επιχειρήματα ζωολογικού κήπου να μας ζητάει να ψηφίσουμε τους εκλεκτούς του αρχηγού του, οι οποίοι θα κάνουν τουρισμό πολυτελείας (οι περισσότεροι τουλάχιστον όπως έχει δείξει η πράξη τόσα χρόνια) στις Βρυξέλλες.
Καλά μπάνια.

Γ.Γ.