Αντιγράφω από το antinews.gr
Η Ισλανδία ήταν μία από τις χώρες που χτυπήθηκαν πιο βαριά από την οικονομική κρίση. Ωστόσο, η χώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στη διεθνή σκηνή, αναλαμβάνοντας έναν ασυνήθιστο ρόλο: αυτόν του σημείου συγκέντρωσης όλων των servers του κόσμου.
Για πολλούς η επιλογή της συγκεκριμένης χώρας για το συγκεκριμένο αντικείμενο είναι, τουλάχιστον, παράξενη, καθώς η ηφαιστειογενής μορφολογία και οι ακραίες κλιματικές της συνθήκες δεν είναι ακριβώς αυτό που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για servers. Αλλά παρόλα αυτά, η Ισλανδία επιθυμεί ακριβώς αυτό: να γίνει η έδρα της συνολικής υπολογιστικής δύναμης του κόσμου.
Πίσω από κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο του Ίντερνετ παγκοσμίως, βρίσκοται τεράστια συμπλέγματα από data centres: η Google, για παράδειγμα, θεωρείται πως κατέχει εκατομμύρια από αυτά- ακόμα και πολύ λιγότεροι ενεργοί διαδικτυακά φορείς, όπως για παράδειγμα τράπεζες, απαιτούν εκατοντάδες χιλιάδες servers για την αποθήκευση των δεδομένων τους. Ως εκ τούτου, δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα: απαιτούνται μεγάλες ποσότητες ενέργειας.
«Για κάθε βατ που απαιτείται για τη λειτουργία των servers, οι επιχειρήσεις που είναι πραγματικά προσεκτικές όσον αφορά την ελαχιστοποίηση της ενέργειας που απαιτείται για την ψύξη και την ελαχιστοποίηση της απόδοσης, τις περισσότερες φορές καταλήγουν να καταναλώνουν 40%-60% περισσότερη ενέργεια απλά και μόνο για αυτό το σκοπό» είπε ο Δρ Μπραντ Καρπ, του University College London.
Η Ισλανδία προσφέρεται πρωτευόντως λόγω του ψυχρού της κλίματος και της ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων κρύου νερού- εξοικονομούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Λίγο έξω από το Ρέικιαβικ, βρίσκονται σε προχωρημένο επίπεδο οι εργασίες για την κατασκευή της πρώτης εγκατάστασης που θα χρησιμοποιηθεί για τη στέγαση servers οι οποίοι, όπως ελπίζεται, θα ξεκινήσουν έναν πραγματικό «πυρετό» προσέλευσης. Η λειτουργία της θα ξεκινήσει μέσα σε ένα χρόνο, και αν αποδειχθεί επιτυχής, περισσότερες τέτοιες εγκαταστάσεις θα κατασκευαστούν.
Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, αρκεί μόνο να ειπωθεί πως η Ισλανδία αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερες ενεργειακές δυνατότητες από ότι χρειάζεται, λόγω της ύπαρξης γεωθερμικής ενέργειας: το σύνολο της παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας είναι πλήρως ανανεώσιμο, και απαλλαγμένο από την «κατάρα» της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα, καθώς προέρχεται από νερό που βρίσκεται στο υπέδαφος.